Una dintre cele dintâi licitații inițiate în condițiile stării de urgență de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a fost obținută de o firmă deținută de o femeie din Giurgiu. În urma contractului cu statul, compania vinde 1,75 de milioane de măști FFP2 la prețul de 28 de lei per bucată, o sumă excesivă față de ofertele făcute de alte firme în cadrul unor licitații ce au urmat-o pe aceasta, însă anulate de stat. Care este rolul compromițător jucat de medicul Raed Arafat în această afacere, vedeți mai jos.
Ocupând funcția de șef al Departamentului de Situații de Urgență (DSU) al MAI, Raed Arafat este omul numărul doi în ce privește atribuirea fondurilor de la Guvern pentru achizițiile de echipamente sanitare făcute de ONAC, prima semnătură aparținând Corneliei Nagy, președinta ONAC.
Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), condus de Ministrul de Finanțe, este una dintre instituțiile desemnate să se ocupe de achiziționarea, din bani publici și pe calea licitațiilor, echipamentelor medicale. Astfel, ONAC s-a ocupat de organizarea licitației de la mijlocul lunii martie, în urma căreia a cumpărat cele 1,75 milioane de măști, plătind supraprețul de 12 milioane de euro (cu tot cu TVA) firmei Romwine & Coffee SRL, patronate de o bucătăreasă din satul Uzunu, Giurgiu. În presă s-a vehiculat deja că Romwine & Coffee este o firmă-paravan a lui Cătălin Hideg, implicat în cazul Secureanu și în afaceri oneroase din industria medicală. Compania deținută de acest individ a vândut în trecut spitalelor statului echipamente de nebulizare la prețuri (din nou!) exorbitante față de piața reală.
Secretarul de stat din MAI a susținut, în apărarea sa: „Eu nu particip la proceduri sau la evaluări“. Însă un ofițer IGSU, organ din subordinea DSU, condusă de Arafat, a dezvăluit presei: „Problema este că unele dintre firmele care au câștigat inițial contractele prin această atribuire nu au putut livra și au solicitat anularea în temeiul situației de urgență, iar noi, de la IGSU, nu vrem să acceptăm. Și au apărut presiuni asupra noastră. (…) Acum ni s-a spus să pregătim derularea unei achiziții de autospeciale pentru transport înalt contagioși, autospecială făcută de Deltamed, prin procedura de achiziție directă, fără publicarea unui anunț de participare, ceea ce creat comentarii la IGSU“.
În acest context, reputatul medic a cerut „un cadru normativ“ care să nu permită nimănui „să se atingă“ de cei care „nu au respectat o regulă sau au mers mai repede la achiziții în această perioadă“.