Economiştii au veşti proaste. Şomajul în ţara noastră se va dubla în 2020 an față de 2019, în contextul epidemiei de coronavirus. În plus, economia României va scădea cu aproape 6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, mai mare decât cel prognozat de ministrul Finanțelor.
Rata şomajului în România va urca la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% pe care îl înregistrase în 2019, ca urmare a pierderii posturilor de muncă din cauza peidemiei de coronavirus. Creştere înregistrată at fi ceamai mare înregistrată vreodată într-un singur an, arată o analizî Fitch Ratings.
La cât va ajunge șomajul în România în acest an. Studiul care arată cum va fi afectată economia României se aşteaptă ca deficitul bugetar să urce la 8% din PIB în 2020, ca urmare a scăderii veniturilor, în condiţiile în care multe sectoare economice suferă o mărire a cheltuielilor. Prognoza Fitch este mai pesimistă decât a lui Florin Cîţu, ministrului Finanțelor. Acesta anticipase un deficit bugetar de 6,7%. De asemenea, Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, datorită revenirii activităţii economice.
„Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie. Cu toate acestea, contextul politic complicat ar putea afecta aceste planuri şi ar putea duce la o deteriorare mai prelungită a indicatorilor financiari. Pe ansamblu, în pofida eforturilor actualei administraţii pentru a îmbunătăţi managementul fiscal, istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile în scădere asupra ratingului„, anunţă Fitch.
Prognozele Fitch, în ceea ce priveşte datoria publică a României, arată că aceasta va creşte până la 45% din PIB anul acesta de la 35,2% din PIB în 2019.
„Chiar dacă este vorba de un nivel sub media de 50% înregistrată în cazul ţărilor care beneficiază de un rating ‘BBB’, ar fi totuşi cel mai ridicat nivel de după 1995„, susţine agenţia de rating.
Pe termen mediu, Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019. „Conform scenariului nostru de bază, ne aşteptăm ca perturbările provocate de pandemia de COVID-19 să dispară pe parcursul acestui an, majoritatea sectoarelor urmând să îşi revină la finele lui 2020 şi pierderea locurilor de muncă să se modereze. Ne aşteptăm ca economia să înregistreze un avans de peste 5% în 2021, influenţată de creşterea puternică a activităţii manufacturiere şi a serviciilor la export. Cu toate acestea, vedem un risc important în scădere la adresa prognozelor noastre de creştere pe termen scurt şi mediu, având în vedere incertitudinea care există cu privire la durata şi amploarea restricţiilor economice şi sociale„, informează Fitch.
Principalii factori care ar putea duce la o acţiune negativă de rating sunt: o deteriorare semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, de exemplu un eşec în a amâna sau contracara creşterea cheltuielilor curente şi să implementeze o strategie credibilă de consolidare după epidemie precum şi o înrăutăţire a perspectivelor de creştere pe termen mediu, ca urmare a unei perioade mai lungi de micşorare a economiei.
Altfel, factorii care ar duce la o îmbunătăţire a ratingului României sunt încrederea că raportul datoriei guvernamentale/PIB se va stabiliza pe termen mediu, de exemplu printr-o consolidare fiscală după epidemie, precum şi o îmbunătăţire sustenabilă a nivelului datoriei externe.
Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, în această perioadă, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
„Revizuirea perspectivei reflectă o înrăutăţire substanţială a finanţelor publice ale României aşteptată pe termen scurt,în condiţiile în care răspândirea pandemiei de COVID-19 va agrava o poziţie fiscală deja slăbită. Combinaţia între o contracţie economică semnificativă şi o creştere a cheltuielilor va conduce la o agravare a deficitului public şi o creştere semnificativă a datoriei în 2020„, mai arată comunicatul agenţiei de evaluare.