În cazul în care te-ai obișnuit să asociezi țara nostră doar cu vești proaste, vei fi uimit să afli că, de luni, te vei putea bucura de credite fără dobândă, dacă folosești banii pentru un scop nobil.
Conform unui nou program intitulat ”Investește în tine”, românii care respectă un anumit set de restricții vor putea împruma bani de la CEC fără niciun fel de dobândă. În mod previzibil, băncile nu vor ieși niciodată în pierdere, dar în cazul creditelor cu pricina, dobânzile uzuale și comisioanele aferente procesului de împrumutare vor fi suportate de statul român. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut pe parcursul zilei de joi, 11 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă.
„Un proiect ajuns la maturitate este «Investeşte în tine». Vor fi semnate astăzi toate documentele necesare pentru începerea efectivă a acestui program destinat românilor care au nevoie de finanţare pentru o mai bună pregătire profesională (…) Aşadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat Viorica Dăncilă.
Programul ”Investește în tine” prevede că persoanele între 16 și 26 de ani pot accesa un credit de până la 40.000 lei, în timp ce între 26 și 55 de ani vei fi limitat până la 35.000 lei. Un beneficiu suplimentar vor avea cei care sunt angajați, sumele maxime de mai sus putând fi suplimentate cu până la 20.000 lei.
Deși aceste credite fără dobândă pot fi achitate pe parcursul unei perioade maxime de 10 ani, în cazul în care împrumutatul urmează o facultate sau o altă formă de învățământ, anii de studii sunt considerați perioadă de grație. Banii împrumutați pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură sau sport, cu condiția să fie efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.
Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:
a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare;
c) plata cursurilor de specializare/calificare;
d) plata cursurilor de pregătire profesională;
e) taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;
f) plata chiriei şi a utilităţilor;
g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;
h) o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;
i) modernizarea sau renovarea unei locuinţe;
j) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;
k) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concururi;
l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;
m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
n) articole sportive;
o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;
p) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.