Bilanțul total al deceselor cauzate de coronavirus a ajuns în Italia, miercuri, 15 aprilie, la 21.645, la mai puţin de două luni de la izbucnirea epidemiei. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate nu mai puţin de 578 de decese. Numărul este unul mare, dar este cel mai mic înregistrat în 24 de ore în ultima lună.
Numărul victimelor decedate din cauza coronavirusului în Italia a început să scadă, la fel ca şi numărul persoanelor infectate. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistraţi 578 de morţi, cifra fiind cea mai mică din ultima lună. În Italia, umărul total de cazuri de coronavirus confirmate a ajuns la 165.155, o creștere de 2.667 de cazuri în ultimele 24 de ore.
La mijlocul lunii martie se numărul celor depistaţi ca fiind pozitivi la coronavirus era dublu. În unităţile de terapie intensivă din Peninsulă se află 3.079 de pacienţi. De asemenea, numărul bolnavilor internaţi în spitale este de 27.643 de persoane infectate. Din cauza epidemiei, Italia se confruntă cu probleme economice grave.
Autorităţile încearcă soluţii pentru relansarea unor domenii de activitate, însă fără a cauza un al doilea val de cazuri de infectări cu COVID-19. Astfel, în domeniile în care încep să fie repuse în mişcare vor exista foarte multe restricţii.
Populaţia din Italia, normal, se întreabă când va putea reveni la viaţa pe care o avea înainte de apariţia coronavirusului. Unii se întreabă dacă va mai fi posibil să meargă în concediu la mare. În ţară circulă mai multe scenarii, însă, cel mai probabil, concediile pentru sezonul estival nu ar trebui programate.
De asemenea, este greu de crezut că se va putea călători în străinătate pentru că în multe țări se aplică carantina. Astfel o posibilitate ar fi, dacă totul merge bine, ca italienii să facă turism aproape de oraşele în care au rezidenţa.
Lombardia propune regula celor patru „D” pentru începutul revenirii la vechea viaţă a populaţiei. Astfel, Regiunea Lombardia, grav afectată de epidemie, a propus reluarea activităților începând cu data de 4 mai.
Lombardia a propus metoda celor 4 D: dispozitive de protecție, adică mască de protecție obligatorie, distanța, de cel puțin un metru între cetățeni, digitalizarea, acolo unde este posibil să se lucreze de la distanță (smartworking) și diagnosticul. Acum, specialiștii din Pavia, lucrează la un test 100% italian. Astfel, din 21 aprilie se vor putea efectua teste rapide pentru depistarea anticorpilor de Covid-19 în Lombardia, au informat autoritățile italiene.