Pandemia are un efect total neaşteptat. Prognozele meteo încă nu au fost afectate dramatic, dar tind să fie dacă avioanele comerciale vor fi ţinute mai mult la sol din cauza epidemiei, respectiv a lipsei de pasageri.
Starea de alertă în care ne aflăm a diminuat fluxul de date ce sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de DPA.
Reducerea drastică a numărului de pasageri a dus la scăderea proporţională a numărului de zboruri. Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale, astfel că meteorologii nu mai au de unde să îşi ia informaţii.
„În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică„, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, al cărei sediu se află la Geneva.
Deşi calitatea prognozelor meteorologice nu a avut încă mult de suferit, „pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo„, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.
De asemenea, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a observat o micşorare semnificativă a măsurătorilor manuale făcute la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii trecute.
Astfel, OMM este îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul virus va continua să se mărească.
„Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua„, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM. Specialiştii în meteo recomandă guvernelor lumii să fie atente la observările meteorologice.