Specialiștii de la ANM au emis prognoza pentru următoarea perioadă. Potrivit informațiilor transmise de meteorologi, vremea ia o turnură neașteptată, pozitivă, lucru care poate fi favorabil situației.
În zilele acestei săptămâni am avut parte de o vreme rece, cu valori termice, în mare parte din țară, sub cele normale acestei perioade. Pe spații relativ extinse, pe parcursul dimineții și nopții, s-a semnalat brumă. În ceea ce privește precipitațiile, acestea au fost mai ales la începutul săptămânii, cu pondere mai mare pe partea de sud-vest a teritoriului.
În zilele de miercuri și joi au fost precipitații slabe pe arii restrânse, dar tot pe partea de sud-vest. De interes au fost și intensificările vântului, care s-au semnalat în fiecare zi a săptămânii, în special în partea de sud și de est a țării, dar și în restul zonelor, precum și în zona montană, unde vântul a suflat cu putere.
La sfârșitul acestei săptămâni, veștile sunt bune pentru că va exista un proces de încălzire a vremii, iar precipitațiile vor fi puține, în partea de est și de sud-est a teritoriului, posibil și în zona montană, potrivit meteoromânia.ro.
Thomas Pietschmann, virolog molecular la Centrul de Cercetări Experimentale și Clinice privind Infecțiile din Germania, a explicat că, odată cu venirea primăverii și a încălzirii vremii, agenții patogeni pot muri, oprindu-se astfel răspândirea bolii. Expertul a specificat că, cu cât este mai cald, cu atât condițiile sunt mai dificile pentru multe virusuri: „Coronavirusul este înconjurat de un strat lipidic, cu alte cuvinte, de un strat de grăsime”.
Acest strat nu este foarte rezistent la căldură, de unde rezultă că virusul se descompune rapid atunci când temperaturile cresc. „Alte virusuri, cum ar fi norovirusul, sunt mai stabile, deoarece constau în principal din proteine și material genetic”, a mai spus specialistul.