9.600 lei pensie pentru această categorie de pensionari speciali. Cifre scandaloase pentru românii de rând

9.600 lei pensie pentru această categorie de pensionari speciali. Cifre scandaloase pentru românii de rând
Raluca Turcan: 9.600 lei pensie pentru această categorie de pensionari speciali

România are acum 9.500 de beneficiari de pensii speciale, cu o pensie medie de aproximativ 9.600 de lei, în timp ce pentru cei aproape 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei, a declarat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan. „Normal că toată lumea resimte ca o inechitate.”

Raluca Turcan: Sunt 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru ei este de 9.600 lei/ Legea e inechitabilă

„În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a spus ministrul Muncii.

Turcan a precizat că pensiile și veniturile trebuie să crească echitabil, iar în materie de pensii trebuie urmărit principiul contributivității. Conform ministrului de resort, corect este să ai contributivitate și stagiu de cotizare așa încât la muncă egală, pregătire egală, condiții și perioadă de cotizare egale să ai și o pensie conformă eforturilor. Aceasta a catalogat drept nedreaptă actuala Lege a pensiilor, marcând faptul că majoritatea ”din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de așteptare ce nu poate fi susținut în actualele condiții bugetare.

Efortul bugetar pentru majoritatea pensiilor cu 14% din 2020 a fost de circa 8 miliarde de lei. Efortul de combatere a pandemiei a fost de aproape 16 miliarde 

„Politicieni la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari.

În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale.

Cu toate că nu sunt mulţi beneficiari, aproximativ 9.500, există atâta inechitate creată încât toată societatea uneori parcă tinde să uite de problemele zilnice, de nivelul scăzut al pensiilor, şi să spună da de ce?”, a mai spus oficialul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI