Vești proaste despre pensii, de la un economist: Cei care cotizează întregul stagiu pierd

Vești proaste despre pensii, de la un economist: Cei care cotizează întregul stagiu pierd
Economist: "Pilonul 2 de pensii trebuie apărat și dezvoltat"

Un economist aduce vești proaste celor care cotizează la pilonul 1 de pensii. Ordonanța de Urgență 114, care permite încetarea plății la pilonul 2 și transferul a 3,75% din venit la sistemul public de pensii „distruge un proiect şi generează şi mai mult risc sistemic şi dezechilibre macroeconomice ireversibile”, susține Cristian Păun.

Vești proaste despre pensii

Pe pagina sa de Facebook, profesorul Cristian Păun scrie că „pilonul 1 de pensii este o iluzie şi o mare măgărie pe care văd că nimeni nu vrea să o pună în discuţie măcar pe partea de sustenabilitate în următorii zeci de ani.”

Economistul susține că „Ordonanța lăcomiei” a avut un scop clar, acela de a acoperi deficitele care vor apărea până în anul 2020 prin majorarea punctului de pensie până la 1.700 de lei, ceea ce înseamnă o dublare în 4 ani. În același timp, OUG 114 ar fi menită să ascundă incapacitatea Guvernului de a găsi soluții pentru o asemenea problemă.

„Pierderile sunt evidente pentru fiecare leu nou cotizat la Pilonul 1. Şi ele cresc. Se accentuează cu fiecare an ratat. Pierderile sunt diferite de la bărbaţi la femei. La bărbaţi se pierde mai mult pentru că ei cotizează mai mult timp şi au speranţa de viaţă semnificativ mai mică”, scrie Cristian Păun pe rețeaua de socializare.

Cei care cotizează întregul stagiu pierd

În plus, cel mai mult de pierdut ar avea cei cu stagiul complet de cotizare și vârsta minimă de pensionare. „Cum nimeni nu se apucă să muncească de la 30 de ani, cei mai mulţi cotizăm 10 ani în plus fără să ne dăm seama de asta şi fără să contribuie asta în bine la pensie (pensia se calculează pe media veniturilor, nu ţine cont de totalul de luni muncite)”, precizează economistul.

În opinia sa, pilonul 2 de pensii trebuie apărat și dezvoltat, această reformă fiind „cel puţin la fel de importantă ca cea a votului electronic!”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI