6 sosuri pentru pește. Sunt simple și rapide
Peștele este un aliment popular în bucătăria românească, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Având avantajul de a fi ușor pentru digestie și siluetă, peștele este și o sursă excelentă de vitamine, minerale și acizi grași Omega-3, esențiali pentru creier și pentru organsmul nostru, în general. În continuare, am pregătit pentru tine șase rețete de sosuri simple, dar extrem de gustoase, care se potrivesc perfect cu diferite preparate din pește.
6 sosuri pentru pește
Cel care beneficiază din plin de pe urma consumului de pește este sistemul nervos, urmat de cel osos și cardiovascular. Mai multe studii au arătat că un consum regulat de pește te ajută să fii mai fericit, întrucât conține acizi Omega-3, care limitează efectele depresiei.
Peștele este și o sursă excelentă de proteine, având totodată și un gust delicios. Acestea fiind zise, credem că există motive suficiente pentru a include peștele în alimentație, iar pentru a face ca masa ta, de prânz sau seară, să fie și mai gustoasă, ți-am pregătit șase sosuri simple și rapide.
SOSURI PENTRU PEȘTE ALB
De la ciorba de somn la saramura de crap la gratar și până la file de cod pane, peștele stă la baza mai multor preparate din bucătărie. În ceea ce privește peștele alb, care are carnea extrem de fină, se potrivesc mai multe tipuri de sosuri, cu vin alb, roșii, maioneză sau muștar.
1. Sos cu vin alb
Ingrediente:
- 100 ml vin alb sec;
- 1 lingură oțet de vin;
- 3 șalote;
- 200 g unt gras;
- Sare;
- Piper;
- Arpagic, pentru decor.
Mod de preparare:
Se pune vinul într-o cratiță, la foc mic, alături de oțet, 3 linguri de apă și șalotele tocate mărunt. Se lasă sosul să scadă și ceapa să se înmoaie. La final, se adaugă bucățile de unt și se amestecă bine cu un tel, pentru omogenizare. Se ia sosul de pe foc, se condimentează cu sare și piper, și se ornează cu arpagic tocat înainte de servire. Acest sos se servește, preferabil, cu pește la grătar.
2. Sos de muștar
Ingrediente:
- 3 cepe mici;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 linguriță oțet balsamic;
- 4 linguri smântână lichidă grasă;
- 2 linguri muștar de Dijon;
- Sucul unei jumătăți de lămâie;
- Sare;
- Piper.
Mod de preparare:
Se pune uleiul de măsline într-o tigaie și se rumenește ceapa tocată mărunt. Când ceapa e gata, se adaugă oțetul balsamic. Se pun și celelalte ingrediente, se amestecă bine și se lasă totul la fiert, la foc mic, pentru 5 minute. Și acest sos poate fi folosit pentru peștele la cuptor. Se acoperă carnea cu sos și se dă la cuptorul încins timp de 20 de minute.
SOSURI PENTRU PEȘTE PANE
Întrucât aceste preparate sunt mai grele, fiind prăjite în ulei, sosurile trebuie să fie ușor acrișoare. Iată propunerile noastre.
3. Sos tartar
Ingrediente:
- 5 castraveciori în oțet;
- 1 șalotă;
- 5 fire de pătrunjel verde;
- Câteva fire de arpagic;
- 1 linguriță capere;
- 2 gălbenușuri;
- 250 ml ulei vegetal;
- Sare;
- Piper.
Mod de preparare:
Se toacă mărunt arpagicul, pătrunjelul, șalota și castraveții, după care, într-un castron, se bat gălbenușurile cu sare și piper. Se adaugă peste ele uleiul, turnat treptat, amestecând continuu într-o singură direcție. Vei obține astfel o maioneză pe care va trebui să o amesteci cu restul ingredientelor tocate. Sosul se pune într-un bol și se așează alături de platoul cu pește pane.
Citește și: Cum faci acasă cea mai bună plachie de pește. Rețeta pescărească e veche de zeci de ani
Sunt simple și rapide
Sosurile reprezintă o modalitate simplă și rapidă de a înnobila o masă cu pește. Cu ideile din acest material îți vei încânta papilele gustative și-i vei impresiona pe musafiri.
4. Sos cu brânză cu mucegai albastru
Ingrediente:
- 100 ml smântână lichidă grasă;
- 60 g brânză cu mucegai albastru;
- Piper.
Mod de preparare:
Se pune smântâna într-o cratiță, la foc mic, alături de brânza tăiată cubulețe. După ce se topește brânza, se adaugă piper după gust și se servește. Nu se adaugă sare, întrucât brânza cu mucegai albastru este deja sărată.
SOSURI PENTRU PEȘTE GRAS
Sosurile vin în completarea gustului cărnii de pește, dar dacă aceasta e grasă, e recomandat să le alegi cu atenție.
5. Sos hollandaise
Ingrediente:
- 125 g unt nesărat, tăiat cubulețe;
- 2 galbenușuri;
- 2 linguri apă rece;
- ½ lingură de suc de lămâie;
- Piper alb proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Se pune la topit untul moale timp de 15-20 de minute, pe baie de aburi, fără a-l amesteca. Se ia de pe foc și se lasă la răcit 10 minute, după care se îndepărtează ușor, cu o lingură, spuma care plutește. Se filtrează untul topit într-un bol, având grijă să nu se scurgă zerul de pe fund. Se pun gălbenușurile împreună cu apa într-o cratiță, la foc mediu, pe baie de aburi, și se amestecă regulat, până ce compoziția devine spumoasă, dar consistentă. Se adaugă treptat untul cald și, la final, sucul de lămâie, amestecând continuu. Se condimentează cu sare și piper si se servește cald.
6. Sos de iaurt
Ingrediente:
- 1 cutie mică de iaurt grecesc;
- 1 praf de piper;
- Sucul unei jumătăți de lămâie;
- 1 praf de sare;
- Câteva crenguțe de arpagic, pătrunjel și mărar;
- 8 g muștar clasic.
Mod de preparare:
Se toacă fin verdețurile, se pune iaurtul într-un bol și se adaugă restul ingredientelor. Se amestecă totul bine și se dă sosul la frigider pentru o jumătate de oră înainte de a-l sevi.