Ce greșeală fac majoritatea românilor atunci când vine vorba de maioneză? Mulți fac acest lucru fără să-și dea seama. Cum poți să prepari un sos extraordinar de delicios, simplu și care să-ți iasă perfect de fiecare dată? Există un secret pe care toate gospodinele îl știu.
Maioneza este unul din cele mai populare sosuri. Se servește alături de un burger delicios, cartofi prăjiți, unii îl adoră și doar cu un șnițel sau în celebra salată de boeuf. Pe vremuri, era cunoscută maioneza care se făcea dintr-un gălbenuș de ou crud și cu unul fiert tare, alături de uleiul care să îi dea consistență.
Este un mit că îți va ieși de fiecare dată când vei apela la acest artificiu. La ce trebuie să fii atent? La modul în care o acrești și la cât ulei pui. Deși pare o probă deosebită pentru o noră la început de drum în bucătărie, ustensilele de azi ajută foarte mult.
De asemenea, poți să presari puțină sare de lămâie dacă vezi că se taie. Nu o vei mai arunca imediat ce vezi că sosul nu iese cum trebuie. Mai mult decât atât, poți să vezi cât este de calitativă după culoarea ei. Dacă este prea albă, este clar că ai pus cu mult prea multă grăsime și sigur nu va fi pe placul nimănui.
Ea trebuie să aibă un gust echilibrat de grăsime, aroma de la gălbenușul de ou și zeama de lămâie. Sosul conturează unele preparate și potențează gustul unor feluri de mâncare, astfel că nu trebuie să ocupe locul principal. E cel mai ușor dacă utilizezi un mixer cu care să o amesteci fără să ai bătăi de cap.
Pune gălbenușurile, lingurița de muștar și mai apoi începe să vezi procesul. Trebuie să adaugi câte puțin zeama de la lămâie și uleiul. Unele gospodine au un truc pentru ca sosul să iasă un pic aerat. Concret, este vorba despre câteva lingurițe de apă minerală sau plată.
Dacă nu știai, poți să prepari și maioneză de post din pufuleți și apă sau avocado și brânză de soia. Acestea sunt două rețete mai puțin cunoscute de oameni, dar care de curând au început să devină virale pe rețelele de socializare sau site-urile de specialitate.
2 gălbenuşuri de ou
1 linguriţă muştar
1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)
250 ml de ulei
sare
câteva linguri de apă (opţional)