Într-o localitate din România, poți primi 500 de lei dacă îți reclami vecinii. Chiar dacă nu este moral, face un mare bine mediului, iar autoritățile locale s-au gândit că un stimulent în bani va fi ideal pentru ca lucrurile să funcționeze.
Într-o comună din județul Maramureș, localnicii pot să reclame pe oricine aruncă gunoaie pe stradă în locuri nepermise. Ei vor primi 500 de lei pentru o astfel de reclamație, autoritățile sperând că vor opri practicile care dăunează mediului.
Au existat oameni care au refuzat banii, spunând că ar prefera să fie investite sumele în lucruri benefice pentru comună. În localitatea Mireșu Mare nu există suficiente camere de luat vederi, așa că primarul a venit cu ideea de a îi recompensa pe cei care văd gesturile iresponsabile de a arunca gunoaie peste tot.
Banii provin chiar din bunuzarul primarului, al viceprimarului și al altor cetățeni, a declarat Ioan Matieș, primarul localității.
“Orice cetăţean cu spirit civic nu numai că va face un bine comunităţii ci va fi şi recompensat. Legea bunului simţ pentru unii care circulă pe raza acestei comune pentru că nu sunt doar cetăţeni de aici şi aruncă gunoaie de nu mai facem faţă, iar cei care vor fi recompensaţi vor primi 500 de lei din buzunarul meu, al vicelui şi a altor cetăţeni.”
În plus, oamenii au obsercat că este mult mai curat de când a fost pus în funcțiune acest sistem bazat pe recompense în bani.
Edilul mai spune că va face un tabel cu toți cei reclamați pe care îl va afișa pe ușa Primăriei, dar și a bisericii. Ei vor și amendați, dar și făcuți de rușine în toată comuna, pentru ca altădată să se gândească de două ori înainte să arunce mizeria în locuri nepermise.
Fie că locuiești în mediul rural sau urban, cu siguranță ai văzut oameni care lasă mizerie în urma lor după ce au făcut un grătar în locurile special amenajate, sau alții care aruncă sticle și gunoaie pe unde apucă.
Ei bine, poți reclama încălcarea acestor reguli, care deși nu este recompensată, este amendată cu sume care pornesc de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice, în timp ce pentru firme sumele sunt de la 20.000 la 40.000 de lei.
Pe lângă amendă, cei care aruncă deșeuri la întâmplare sunt obligați să curețe zona și să plătească tot ce ține de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.
Poți fotografia sau filma persoanele care au aruncat gunoaie și poți marca locația cu ajutorul GPS-ului. Apoi, sună la Poliția Locală și solicită deplasarea unui echipaj. Poți da detalii despre făptași, inclusiv numere de înmatriculare sau detalii ce țin de gen, vârstă ș.a.m.d.
Poți face apoi o sesizare la Garda de Mediu alături de care poți atașa fotografiile cu dovezi. În plus, poți să reclami aceste fapte și pe site-uri precum protecțiamediului.org sau TrashOUT.ngo