Aceste 5 rețete de post cu ceapă sunt la îndemâna oricui și fac perioada postului să pară mai ușoară. Ceapa este un element esențial în orice preparat, fie că vorbim despre tocănițe, supe, paste sau orice altceva. În plus, este gustoasă și poate fi gătită într-o mulțime de feluri.
Iată cinci rețete de post cu ceapă pe care să le încerci în această perioadă de post.
Paste cu ceapă caramelizată
Pune la fiert o oală mare cu apă. Odată ce a dat în clocot, sărează apa generos și adaugă pastele.
Gătește conform instrucțiunilor de pe ambalaj pentru paste al dente.
Vezi și: Meniu de post pentru o săptămână. Idei de rețete sățioase și delicioase
Înainte de a le scurge, scoate cel puțin 1 ceașcă de apă de la paste. Scurge pastele, dar nu le clăti.
Încălzește o tigaie, adaugă uleiul de măsline, iar odată ce este încins, adaugă ceapa tăiată subțire și condimentează cu sare și piper. Amestecă frecvent și gătește ceapa până când devine maronie, aurie, aproximativ 5 minute. Adaugă câteva linguri de apă pentru a desprinde caramelizarea de pe tigaie.
Continuă să gătești ceapa, adăugând mai multă apă la câteva minute și amestecând frecvent pentru a preveni arderea, până când devine maro auriu, aproximativ 15 minute.
Redu focul la mediu și adaugă cățeii de usturoi tăiați subțire. Amestecă frecvent, adăugând apă dacă este necesar pentru a degresa. Gătește încă 5-10 minute până ceapa este caramelizată complet, iar usturoiul este gătit.
Adaugă fulgii de ardei roșu și oregano și amestecă, aproximativ 30 de secunde. Adaugă pasta de tomate și amestecă constant sau până când pasta s-a caramelizat și a devenit mai închisă la culoare, cam 2-3 minute.
Adaugă sosul de soia, fulgii de drojdie și roșiile uscate tocate și amestecă pentru a combina. Redu focul la minim.
Toarnă câteva linguri din apa de paste în ceapa caramelizată. Apoi transferă pastele fierte fierbinte în ceapă.
Învârte pastele în sos, adăugând mai multă apă dacă e necesar. La final, poți adăuga puțină brânză vegetală.
Risotto cu ceapă
Curăță cepele, taie fin una dintre ele și pune-o deoparte. Taie celelalte două cepe în jumătate și apoi în solzișor. Pune-le deoparte, dar ține-le separate de ceapa tocată fin.
Într-o cratiță mare, cu fundul gros, adaugă untul vegan și o lingură de ulei de măsline și pune pe foc mediu. Adaugă feliile de ceapă și reduce focul la mediu mic. Călește ceapa timp de aproximativ 10-15 minute, adăugând un praf de sare pe la jumătate și amestecând din când în când.
Trebuie să lași ceapa să se rumenească, dar să nu o lași să se ardă sau să se usuce. Dacă observi că ceapa se usucă, adaugă câteva linguri de apă în tigaie și scade puțin focul. Gătește ceapa până când devine aurie și are un miros dulce.
Vezi și: Alimentele de post care au cele mai puține calorii. Așa vei slăbi imediat
Odată ce ceapa este caramelizată, transfer-o din tigaie pe un farfurioară mică și pune-o deoparte.
Pune cratița înapoi pe foc mediu și adaugă restul de 1 lingură de ulei de măsline și încinge-l. Adaugă ceapa tocată fin și călește-o ușor timp de un minut sau până devine moale – nu lăsa ceapa să se rumenească. Adaugă usturoiul și călește încă câteva minute, adăugând puțină apă dacă este necesar.
În timp ce ceapa și usturoiul se călesc, pune o cratiță medie pe foc mediu și adaugă supa de legume. Dă în clocot și apoi redu focul la minim.
Adaugă orezul pentru risotto peste ceapă și usturoi. Gătește ușor orezul cu ceapa timp de un minut sau două, amestecând des. Folosind un polonic mare, adaugă suficientă supă de legume pentru a acoperi orezul. Amestecând des, lasă orezul să fiarbă până când supa este absorbită aproape complet.
Repetă procesul, adăugând suficientă supă fierbinte pentru a acoperi orezul înainte de a permite să fiarbă și să se absoarbă treptat.
În timp ce risotto-ul se gătește, pune laptele de soia, amidonul, drojdia inactivă și sucul de lămâie într-un borcan curat și agită bine.
Pune deoparte. Odată ce toată supa este adăugată, verifică orezul. Ar trebui să fie al dente, dar să nu lase o senzație făinoasă în gură.
Condimentează risotto-ul cu sare și piper după gust, urmat de fulgii de ardei roșu. Adaugă ceapa caramelizată și amestecă bine pentru a combina.
Redu focul la minim înainte de a adăuga amestecul de amidon. Amestecă bine până când risotto-ul devine cremos și neted. Îndepărtează de pe foc și servește cu puțin pătrunjel tocat și parmezan vegan.
Supă de ceapă de post
Acum pune usturoiul și cimbrul. Călește cam un minut apoi adaugă vinul roșu și crește temperatura pentru a aduce la fierbere. Apoi reduce focul și lasăi să fiarbă ușor la foc mediu-scazut timp de aproximativ 10-15 minute, sau până când vinul s-a evaporat.
Amestecă făina în ceapă. Redu căldura la minim și gătește timp de 1 minut. Amestecă constant pentru a evita arderea făinii.
Adaugă supa de legume, foile de dafin, sarea și piperul. Lasă să fiarbă ușor timp de 10-15 minute la foc mic.
Când supa este gata, îndepărtează foile de dafin. Cu atenție, pune supa în castronele sau boluri rezistente la cuptor. Umple până la jumătate și adaugă 1-2 felii de baghetă prăjită în fiecare castron. Acum adaugă mai multă supă, turnând direct peste pâine. Pune brânză rasă peste fiecare felie de baghetă și așează bolurile în cuptor. Dă pe funcția grill până brânza se rumenește și apoi scoate și servește.
Inele de ceapă
Taie capătul fiecărei cepe și apoi îndepărtează coaja exterioară. Taie fiecare ceapă în porțiuni circulare de aproximativ 1,3 cm.
Scoate inele de ceapă și pune-le deoparte. Adaugă făina, laptele și condimentele într-un bol și amestecă.
În alt bol, amestecă pesmetul panko cu condimente și pune pe o farfurie plată,
Pune fiecare inel de ceapă în amestecul umed, apoi transferați-l în amestecul uscat și acoperă uniform cu pesmet.
Apoi, le poți prăji în baie de ulei sau le poți unge cu ulei și pune în air fryer. Lasă inele de ceapă să se rumenească și apoi le poți seci.
Piure de cartofi cu ceapă caramelizată
Curăță cartofii și tăie-i în bucăți mari, dar de aceeași mărime. Feliază ceapa în felii subțiri și lungi și las-o deoparte.
Clătește cartofii pentru a îndepărta o parte din amidon. Apoi, pune-i într-o oală mare și umple-o cu apă rece până când cartofii sunt acoperiți și pune sare în apă, apoi lasă pe foc.
În timp ce cartofii se gătesc, caramelizează ceapa. Pune 2 linguri de margarină într-o tigaie și lasă-l până se topește, apoi adaugă feliile de ceapă. Prăjește la foc mic până când ceapa este rumenită; aproximativ 20-40 de minute în funcție de preferință. Amestecă frecvent pentru a evita arderea cepei. Odată ce ceapa este gata, condimentează cu sare și piper după gust și lasă deoparte.
Imediat ce cartofii sunt gătiți, scurge-i și pune-i înapoi în oală. Folosește un zdrobitor de cartofi, apoi pune în oală 6-8 linguri de magarină la temperatura camerei și fă piureul.
Vezi și: Piure de post, rețetă specială. Așa de bun nu ai mai mâncat vreodată
Pentru un piure de cartofi mai cremos, adăugați și cele 2 linguri de lapte vegetal. Condimentează cu pudra de usturoi, cimbru proaspăt și sare și piper până când obții gustul dorit.
Ca pas final, încorporează ușor ceapa caramelizată.
Presărați deasupra cimbru proaspăt și servește cald.