5 mituri despre gripă. Ce spun medicii de la Spitalul Universitar despre boala infecțioasă care lovește din nou România

5 mituri despre gripă. Ce spun medicii de la Spitalul Universitar despre boala infecțioasă care lovește din nou România
5 mituri despre gripă. Medicii de la Spitalul Universitar, despre boala infecțioasă din România

Gripa înspăimântă din nou românii! Medicii din cadrul Spitalului Universitar aduc în prim-plan 5 mituri despre gripă și despre vaccinul anti-gripal. Ce spun specialiștii și care sunt lucrurile care îi îngrijorează pe români fără niciun rost.

Ce spun medicii de la Spitalul Universitar despre gripa din România?

Astăzi, 27 ianuarie, s-a înregistrat încă un deces din cauza gripei, iar numărul persoanelor care au murit a crescut la 4. Ultima victimă a bolii infecțioase este un bărbat din Sibiu în vârstă de 43 de ani. “Pacientul a fost internat în data de 12 ianuarie, fiind diagnosticat cu gripă. Evoluția sa a fost una defavorabilă, pacientul fiind ventilat mecanic.

Stare sa s-a agravat, prezentând insuficiență multiplă de organe și sisteme care au cauzat stopul cardio-respirator”, a declarat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului. Specialiștii au demontat recent cele mai întâlnite 5 mituri despre gripă care circulă în rândul populației.

5 mituri de gripă. Ce spun medicii de la Spitalul Universitar despre boala infecțioasă?
5 mituri de gripă. Ce spun medicii de la Spitalul Universitar despre boala infecțioasă?

5 mituri despre boala infecțioasă

MITUL 1: VACCINUL ANTIGRIPAL POATE PRODUCE GRIPA. Fals. Vaccinul antigripal nu poate să producă gripă. Durează 2 săptămâni pentru ca organismul că capete imunitate în fața virusului gripal, timp în care persoana vaccinată nu e protejată împotriva vreunei gripe și nici vreunei răceli (viroze) pe care a contractat-o între timp. Oamenii își fac vaccinul la cabinete medicale sau în clinici unde cu siguranță mai sunt persoane răcite în preajma lor și de unde pot lua o răceală/ viroză.

MITUL 2: OAMENII SĂNĂTOȘI NU AU NEVOIE DE VACCIN ANTIGRIPAL. Fals. Și persoanele perfect sănătoase, adulți sau copii care nu au factori de risc pentru boli grave, se pot îmbolnăvi de gripă, vor necesită spitalizare și chiar pot mori din cauza gripei. Având în vedere că persoanele care vor fi cel mai grav afectate nu pot fi identificate din timp, „recomandarea este ca toți oamenii, începând de la vârsta de 6 luni, să se vaccineze antigripal în fiecare an”, spune dr Lisa Grohskopf, MD, MPH, ofițer medical în cadrul Departamentului de Gripă de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

MITUL 3. GRIPA ESTE O RĂCEALĂ MAI PUTERNICĂ. Fals. Față de altă răceli sau viroze, gripa debutează brusc, cu febră puternică, frisoane, tremurături, dureri musculare și durere de cap. În situații mai grave, oamenii pot dezvolta simptome severe ale tractului respirator inferior, cum ar fi o tuse puternică și chiar pneumonie.

MITUL 4: VACCINUL ANTIGRIPAL NU ESTE EFICIENT. Fals. Tulpina H1N1 este de fapt H1N1pdm09, care a apărut în timpul sezonului de gripă pandemică din 2009 și a fost inițial numită ” gripa porcina „. Deși nu se mai numește gripa porcină, tulpina H1N1 din vaccinul sezonier din acest an protejează împotriva tulpinii H1N1pdm09, astfel încât oamenii să poată fi siguri că primirea vaccinului sezonier de gripă din acest an îi protejează împotriva „gripei porcine”. Potrivit lui Paul Offit, MD, profesor de pediatrie și director al Centrului de Vaccinări de la Spitalul de Copii din Philadelphia, vaccinurile antigripale cu doza standard oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor la copiii sub vârsta de 8 ani, în proporție de 65%. După aceasta, eficacitatea vaccinului depinde atât de vârsta pacientului, cât și de cât de bine se potrivesc tulpinile de virușii din vaccin cu cele care circulă în comunitate.

MITUL 5: E PREA TÂRZIU SĂ ÎMI FAC VACCINUL ANTIGRIPAL. Fals. Într-adevăr, medicii recomandă ca oamenii să se vaccineze din timp, împotriva gripei, de obicei până la sfârșitul lunii octombrie, deși focarele de gripă pot apărea și mai devreme. Totuși, atâta timp cât virusurile gripale circulă, nu este niciodată prea târziu pentru a ne vaccina, chiar și în luna ianuarie, când sezonul de gripă este probabil să fi atins punctul maxim. Potrivit specialiștilor CDC, gripa poate dura până în luna mai, așadar nu e târziu să vă vaccinați! (Sursa: hotnews.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI