30 apr. 2024 | 21:30

38 de ani de la dezastrul nuclear Cernobîl. Ne protejează sau nu sarea iodată? Nutriționiștii, medicii și bucătarii au păreri controversate: ”Un experiment!” EXCLUSIV

EXCLUSIV
38 de ani de la dezastrul nuclear Cernobîl. Ne protejează sau nu sarea iodată? Nutriționiștii, medicii și bucătarii au păreri controversate: ”Un experiment!” EXCLUSIV

În România, consumul de sare iodată continuă să aibă caracter obligatoriu de mai bine de 25 de ani. Măsura însă provoacă și azi controverse. Numeroși medici o consideră absolut necesară organismului după Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, de acum 38 de ani. Alții sunt însă de părere că sarea iodată produce daune ireparabile în organism. În exclusivitate pentru Playtech Știri, nutriționistul vedetelor, Codruța Pantelimon, și celebrii bucătari Petrișor Tănase și Aida Parascan și-au expus punctul de vedere.

Ce dezvăluire îi făcuse Gheorghe Mencinicopschi bucătarului Petrișor Tănase: ”Un experiment!”

Obligativitatea consumului de sare iodată în România a fost dată cu scopul de a proteja populația de efectele catastrofale nucleare de la Cernobîl, de acum 38 de ani, din data de 26 aprilie 1986, dar și cu scopul de a completa absența iodului din alimentație, înregistrat în mai multe țări europene. Petrișor Tănase explică de ce el refuză să folosească la gătit sarea iodată, deși în România încă sunt obligatorii comercializarea și consumul acestui produs alimentar:

”Cândva, am vorbit cu regretatul biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. Îmi zicea că sarea iodată a apărut ca un experiment făcut în România, având în vedere faptul că în țara noastră nu este destulă apă care să conțină iod. De aceea s-a mers pe varianta introducerii iodului în sare. De atunci, de când am vorbit cu el, am renunțat la sarea iodată, iau sare normală, de la Plafar. La murături, sarea neiodată e cea mai bună, cea iodată dă gust de pește. Chiar dacă experimentul continuă în România, eu unul nu recomand, eu folosesc sarea neiodată de 15 ani”.

De ce boală suferă Petrișor Tănase: ”N-am voie sare iodată”

Celebrul bucătar Petrișor Tănase are însă oricum interdicție la sarea iodată, potrivit spuselor sale:

”Eu am fost diagnosticat cu Hashimoto, o boală a glandei tiroide, așa că oricum n-am voie sarea iodată. Dar fiecare își alege ce dorește, eu unul nu recomand, chiar dacă explozia de la Cernobîl a lăsat probleme pe termen lung, poate chiar și pentru 200 de ani. Însă, nu uitați când faceți, de Paște, un cozonac să adăugați și un pic de sare. Pentru că sarea este al șaptelea element care dă gust preparatelor”, ne-a mai menționat Petrișor Tănase, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citiți și:

Ce substanță a recomandat un medic imediat după tragedia de la Cernobîl. 7 tone erau necesare pentru populația României

Aida Parascan, câștigătoarea concursului ”Masterchef” (PRO TV): ”Eu folosesc sarea celtică”

Și Aida Parascan, fostă câștigătoare a trofeului ”MasterChef” (PRO TV), se declară împotriva consumului de sare iodată. Iată ce argumente personale aduce, în exclusivitate pentru Playtech Știri:

”Eu folosesc sarea celtică, pentru că este nocivă sarea care se găsește în magazine. Conține o substanță care se folosește și la deszăpezire, în afară de iod. Eu nu o mai folosesc în mâncare de foarte mulți ani. Documentați-vă ce conține orice produs alimentar și apoi decideți!”, spune Aida Parascan, exclusiv pentru Playtech Știri.

Codruța Pantelimon, nutriționist: ”Mă îngrijorează adăugarea E-urilor”

Contactată de reporterul Playtech Știri, Codruța Pantelimon, nutriționistul vedetelor, ne-a vorbit despre efectele sării iodate în organism:

”Din punctul meu de vedere, sarea este benefică organismului, în ciuda avertismentelor medicale. În sare s-a adăugat într-adevăr iodatul de potasiu, însă în cantități foarte mici. Iodul este un element important pentru buna funcționare a organismului prin glanda tiroidă. Avantajul acestui vehicul minunat numit corp fizic este acela de a elimina surplusul. Însă numai ce este natural.

Nu mă îngrijorează o cantitate mică de iod de potasiu, care se poate elimina ușor, ci mă îngrijorează adăugarea E-ului 536, adică Ferocianura de potasiu, un stabilizator artificial. Așa cum am mai spus, tot ce reprezintă „adaos-uri”, „artificiale”, organismul nu le recunoaște și nu le poate elimina. Rămân stocate și încep ușor, dar sigur, să producă „dezastre în naturalul de la interior”.  Mă întristează acest aspect, această „dezlegare exagerată” la E-uri. Mai mult de două E-uri în descrierea ingredientelor mă determină să pun înapoi pe raft acel produs. Sarea este un produs esențial, că nu degeaba mezina își iubea tatăl „ca sarea-n bucate”.

Ce spune însă și despre efectele exploziei de la Cernobîl asupra românilor:

”Cernobîlul a lăsat urme, din păcate, însă putea să fie și mai rău. Să luăm partea pozitivă din orice. Există peste 10 tipuri de sare și avem liberul arbitru în orice, darul divin, că tot e Săptămâna Mare: unii aleg sarea iodată, alții aleg sarea neiodată. Iodată, neiodată, nu sarea este problema! Un om nu are cum să mănânce foarte sărat, căci receptorii de pe limbă dau semnalul de alarmă”.

Părerea medicilor despre sarea iodată. Ce avantaje aduce sănătății?

Deși se tot vorbește despre efectele nocive ale sării iodate, Prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, aduce în prim-plan beneficiile:

”Este bine că punem în discuţie importanţa iodului în alimentaţie. Ar fi util şi dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce, din păcate, se întâmplă în preparate de tip fast-food, în conserve şi în alimente semi-preparate. Sunt grupe de risc la care sarea iodată ar fi bine de menţinut şi zone geografice în România, în care guşa endemică încă există. Nu cred că există studii naţionale legate de toate elementele menţionate şi, sincer, cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunţa la sarea iodată”, a explicat medicul într-un interviu.

Citiți și:

Ce pastile au început românii să caute din cauza modificărilor de la Cernobîl. Ce spun specialiştii (exclusiv)

AUR vrea să scoată sarea iodată din farfurie. Care e motivul?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate pentru consumul uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară. Motivul? AUR își justifică decizia pe baza concluziilor unui studiu realizat în 2015, de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România:

”În cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză.

Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, se arată în comunicatul AUR.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro