Peste 30 de deținuți din Penitenciarul Botoșani au fost declarați pozitivi ca având Covid-19, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței.
Focarul de la unitatea de detenție din Botoșani este activ de peste două luni, însă în această perioadă s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri active. Directorul DSP, Monia Adăscăliței, spune că, temporar, o parte din deținuții depistați pozitiv au fost transferați la spitalele penitenciar din țară.
Rata de vaccinare este destul de mare, atât în cazul deținuților, cât și în cazul angajaților.
„Avem la Penitenciar 33 de deţinuţi cu COVID-19. Acolo este o situaţie atipică, pentru că a crescut numărul de cazuri deşi rata de vaccinare este destul de mare şi în rândul deţinuţilor şi în rândul personalului”, a afirmat Adăscăliţei.
Unitatea de detenție a luat măsuri pentru prevenirea situației, conform oficialului DSP. Cu toate acestea, este posibil ca infectările să fi apărut după ce deținuți au ieșit în afara penitenciarului, întrucât o parte din ei execută pedeapsa în regim semi-deschis și au mers la muncă.
Deținuții din penitenciarele României sunt vaccinați în proporție de 78%. Pe de cealaltă parte, rata de vaccinare în rândul polițiștilor este doar de 62%. Potrivit ANP, în momentul de față sunt circa 23.000 de persoane private de liberate în țara noastră.
„Deşi decizia cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 aparţine, în ultimă instanţă, fiecărei persoane în parte, nu trebuie ignorat faptul că o astfel de rezoluţie personală prezintă impact colectiv. (…) Vaccinarea contribuie atât la reducerea riscului de îmbolnăvire, cât şi la diminuarea riscului de a dezvolta o formă severă de boală”, arată ANP în comunicatul referitor la rata de vaccinare atinsă.
Administrația Penitenciarelor era nevoită să ia măsuri speciale pentru a putea face față numărului mare de infectări cu Covid-19. Au fost create secții speciale în două penitenciare din țară, Ploiești și Timișoara, pentru a decongestiona activitatea spitalului penitenciar Jilava. Atunci avea sub tratament 200 de pacienți infectați.
„În contextul epidemiologic actual, dată fiind creşterea, la nivel naţional, a numărului de cazuri COVID-19 raportate în valul 4 al pandemiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a intensificat – în considerarea atributului managerial al coordonării/îndrumării unităţilor subordonate – seria activităţilor preventive, axate pe reiterarea necesităţii protejării stării de sănătate a personalului şi a persoanelor custodiate, cu accent pe importanţa vaccinării împotriva COVID-19”, se spune în comunicatul citat de Agerpres.