România, în plină pandemie, a intrat în febra Alegerilor Locale 2020, ceea ce înseamnă multe promisiuni electorale, de-o parte și de alta. Cam așa am putea citi și noul demers al Guvernului Orban, prin ultima Ordonanță de Urgență? Rămâne să elucidăm acest aspect în rândurile ce urmează.
După analiza făcută de Ministerul de Finanțe asupra bugetului centralizat și asupra impactului în urma măririlor punctului de pensie, a pensiilor minime, dar și a altor instrumente financiare, a existat o declarație a guvernanților în care era anunțată scoaterea planificată a măririi salariilor profesorilor, cu încă 300 de lei la salariu de bază și devansată pentru anul viitor, la aceeași dată, 1 septembrie.
În aceste condiții, concluzia pe care un român obișnuit ar trage-o, fără prea mare expertiză, este aceea că nu mai sunt bani la buget pentru a susține și această cheltuială bugetară. Și pe bună dreptate, dar lucrurile se pare că nu stau chiar așa, în condițiile în care pe masa Guvernului se află un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care s-ar da cel puțin 200 de lei părinților elevilor,dacă situația pandemiei va evolua în ritm negativ, iar micuții vor fi nevoiți să stea acasă.
Dacă e să facem un calcul simplu, având în vedere datele de până acum, iată cam care ar fi cheltuielile Guvernului în cele două cazuri (toate datele sunt bazate pe statistica anului școlar 2019 – 2020):
După cum puteți observa cheltuiala de la bugetul de stat în cele două cazuri este disproporționată, iar asta în condițiile în care Guvernul spune că nu sunt bani.
Propunerea despre care v-am relatat anterior, aceea de a da zile libere și suma de 200 de lei părintelui ce va sta acasă cu copilul, a venit din partea Ministerului Muncii, cu alte cuvinte cei de acolo știu mai multe decât s-a spus până acum, sau e doar o propunere și promisiune electorală? Corpul proiectului OUG face referire la aceste aspecte și vine și cu regulile și condițiile în care ar putea beneficia de aceste bonificații părinții implicați, după cum urmează:
”Unul dintre părinţi va primi zile libere pentru care statul se angajează să acopere costurile, dacă se suspendă cursurile la şcoala unde învaţă copilul. Vârsta maximă a copilului este de 12 ani, iar banii ajung la 193 de lei pe zi, brut. Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice.
De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Prevederile se aplică şi celor care au în grijă un copil cu handicap grav neşcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.”, se mai spune în proiectul OUG.