20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Cum a arătat cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite VIDEO

20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Cum a arătat cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite VIDEO
20 de ani de la atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001

Se împlinesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, care au lăsat aproape 3.000 de morți în New York, Washington, DC și Shanksville, Pennsylvania. Iată cum a arătat cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite.

Cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite

Pe data de 11 septembrie 2001, 19 militanți asociați cu grupul extremist islamic Al Qaeda au deturnat patru avioane și au efectuat atacuri sinucigașe împotriva turnurilor gemene din Statele Unite.

Două dintre avioane au zburat în turnurile gemene ale World Trade Center din New York City, un al treilea avion a lovit Pentagonul chiar lângă Washington, DC, iar al patrulea avion s-a prăbușit într-un câmp din Shanksville, Pennsylvania.

Aproape 3.000 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, care au declanșat inițiative majore ale SUA de combatere a terorismului și au definit președinția lui George W. Bush.

20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie 2001, la 8:45 dimineața, într-o zi de marți dimineața, un avion Boeing 767 al American Airlines încărcat cu 20.000 de litri de combustibil  s-a prăbușit în turnul de nord al World Trade Center din New York.

Impactul a lăsat o gaură care ardea, în flăcări, lângă etajul 80 al zgârie-norului de 110 etaje, ucigând instantaneu sute de oameni și prinzând alte sute în etajele superioare. Pe măsură ce evacuarea turnului și a turnului său geamăn a început, camerele de televiziune au transmis imagini în direct cu ceea ce inițial părea a fi un accident ciudat.

Atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001

La 18 minute după ce primul avion a lovit, un al doilea Boeing 767 – United Airlines Flight 175 – a apărut din cer, s-a întors brusc spre World Trade Center și a tăiat în turnul de sud, lângă etajul 60.

Coliziunea a provocat o explozie masivă care a scufundat resturi arzătoare peste clădirile din jur și pe străzile de dedesubt. Imediat a devenit clar că America era atacată.

11 septembrie 2001 – 20 de ani de la atentatele teroriste

Deturnătorii erau teroriști islamici din Arabia Saudită și alte câteva națiuni arabe și erau finanțați de organizația teroristă al Qaeda a lui Osama bin Laden.

Unii dintre teroriști locuiseră în Statele Unite de mai bine de un an și luaseră lecții de zbor la școlile americane de zbor comercial. Alții s-au strecurat în țară în lunile de dinainte de 11 septembrie și au acționat ca inima operației.

20 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite

Cei 19 teroriști s-au îmbarcat în patru zboruri dimineața devreme către California, alese pentru că avioanele erau încărcate cu combustibil pentru lunga călătorie transcontinentală.

La scurt timp după decolare, teroriștii au comandat cele patru avioane și au preluat comenzile, transformând avioanele obișnuite ale pasagerilor în rachete ghidate.

Cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite

În timp ce milioane de persoane urmăreau evenimentele care se desfășurau în New York, zborul 77 al American Airlines înconjura centrul orașului Washington, DC, înainte de a se prăbuși în partea de vest a sediului militar al Pentagonului la ora 9:45.

Combustibilul pentru jet de la Boeing 757 a provocat un infern devastator care a dus la prăbușirea structurală a unei porțiuni din clădirea gigantică din beton, care este sediul Departamentului Apărării al SUA.

Prăbușirea turnurilor gemene – 11 septembrie 2001

La mai puțin de 15 minute după ce teroriștii au lovit sediul armatei SUA, groaza din New York a luat o întorsătură catastrofală când turnul de sud al World Trade Center s-a prăbușit într-un nor masiv de praf și fum. Oțelul structural al zgârie-norului, construit pentru a rezista la vânturi de peste 200 de mile pe oră și la un incendiu convențional mare, nu putea rezista la căldura extraordinară generată de combustibilul cu jet de ardere.

La ora 10:30 s-a prăbușit și clădirea nordică a turnurilor gemene. Doar șase persoane din turnurile World Trade Center în momentul prăbușirii lor au supraviețuit. Aproape 10.000 de alții au fost tratați pentru leziuni, multe grave.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI