Săptămâna Verde este un program național obligatoriu de cinci zile în timpul anului școlar, în care fie unitate de învățământ stabilește un program și un plan de activități, conform prevederile ordinului ministrului Educației privind structura anului școlar. Unitățile și instituțiile de învățământ implicate în organizarea și implementarea acestui program beneficiază de sprijinul Ministrului Educației și ministerului Mediului. În acest sens, ONG-ul de mediu Viitor Plus a creat un plan cu 20 de activități de făcut cu copiii în Săptămâna Verde 2024.
Săptămâna Verde este un program implementat în 2022 în care fiecare unitate de învățământ va alege o săptămână în perioada 11 septembrie 2023 și 26 aprilie 2024, într-un interval de cursuri sau modul diferit față de Școala Altfel.
Vezi și: Ce este Săptămâna Verde. În ce perioadă se desfășoară și ce activități fac elevii la școală
Această săptămână vine pentru a facilita conștientizarea schimbărilor climatice și importanța protejării mediului înconjurător de către elevi.
În Săptămâna Verde, elevii vor face activități pentru a își consolida cunoștințele acumulate despre mediu și planetă.
Săptămâna Verde își propune să promoveze printre cei mici bune practice privind protecția mediului.
Durata programului este de cinci zile consecutive lucrătoare și elevii vor avea activități legate de schimbările climatice și protecția mediului.
Citește și: Anul școlar 2023-2024 a fost modificat. Decizia luată de Ministerul Educației, când vor avea vacanțe elevii
Ong-ul de mediu Viitor Plus a creat un material care să ajute profesorii cu idei de activități pentru Săptămâna Verde.
Materialul vine cu idei pentru 30 de ateliere ce pot acoperi 6 ore dintr-o zi, de luni până vineri.
Programul a fost gândit de experții în educație non-formală și ține cont de nevoile profesorilor, oferind idei și instrumente de evaluare, jocuri și activități interesante pentru cei mici.
Vezi și: Săptămâna Verde 2024: în ce perioadă se desfășoară. Idei de activități
Conducerea organizației a vorbit despre faptul că profesorii nu au avut parte de pregătire în acest domeniu, așa că ar trebui să facă eforturi extrem de mari pentru a face activități cu elevii astfel încât aceștia să învețe despre domeniu.
Agenda propusă de Viitor Plus este una foarte versatilă care poate fi folosită integral sau ca module. Cuprinde elemente de evaluare inițială și finală astfel încât profesorii să acopere cele 5 zile de activități cu câte 6 ore pe zi.
Profesorii au la dispoziție agenda la cheie disponibilă gratuit pentru activități în Săptămâna Verde pentru clasele V-VIII, pe care o pot descărca de aici.
Activitățile pe care ONG-ul le propune sunt mai mult decât o simplă plimbare în parc, adunatul deșeurilor sau urmărirea unor filmulețe despre mediu.
Este abordată tematică economiei circulare, managementul deșeurilor, tema pădurilor, teme de sustenabilitate și de protecție a mediului, adaptate pentru fiecare vârstă.
Vezi și: Se schimbă structura anului școlar în România. Măsurile luate de Ministerul Educației
Apoi, teoria este îmbinată cu practica. Desfășurarea pe zile a agendei este: prima parte de teorie și informații de bază, a doua parte activități practice, iar la final partea de debriefing, adică o sinteză a informațiilor învățate făcută cu ajutorul unor întrebări ghidate.
De asemenea, agenda are și partea de evaluare cu anumite chestionare pe care copiii le completează.