Una din cele mai mari companii producătoare de petrol, OMV Petrom, a anunțat că din acest an va majora salariile angajaților săi din România. Anunțul vine după mai multe negocieri cu sindicatele, și după semnarea unui acord cadru cu reprezentanții acestora.
Deși pandemia a pus stăpânire pe întreaga economie românească, au fost câteva companii mari, precum OMV Petrom care nu au resimțit atât de acut efectele acesteia. La nivelul anului trecut gigantul a avut un profit net de aproximativ 2,86 miliarde de euro anul trecut.
Procentul de creștere a fost de 122%, față de anul 2020. Veniturile din vânzări au crescut cu 32%, la 26 miliarde de lei, potrivit unui comunicat de presă, al companiei.
În plină criză energetică, sindicatele din industrie au pus presiune pe conducerea companiei din România, astfel ajungând la masa negocierilor. În urma acestor discuții directe între sindicate și conducerea OMV Petrom s-a ajuns la un acord de majorare a salariilor.
Presa locală, „Ziarul de Ploiești”, rezultatul negocierilor a dus la un acord semnat între siindicaliști și companie, acord prin care s-a stabilit și data de la care se vor majora salariile.
Conform aceleiași surse, majorarea se va produce de la 1 iunie 2022. Salariile vor crește cu cel puțin 500 de lei, la care se vor adăuga și bonuril valorice de masă.
O altă decizie a fost ca din această lună, toți angajații OMV Petrom să primească o primă brută în valoarea de 1.900 de lei, urmând ca o altă primă să fie acordată în 2023, în valoare de 500 de lei.
În urma negocierilor, sindicaliștii spun că au mai reușit să obțină din partea companiei și o majorare a diurnei. Astfel că, începând din aceeași dată, de 1 iunie, diurna va crește cu zece procente, de la 100 la 110 lei.
Tichetele de masă vor avea și ele o valoare modificată, de la 15 la 17 lei. Sindicaliștii au mai obținut și majorarea cuantumului alimentației de protecție și efort/ zi.
În fiecare an, pe 8 septembrie, se sărbătorește „Ziua petrolistului”, ca atare sindicaliștii au mai primit promisiunea din partea conducerii OMV Petrom ca în această zi să acorde prime de cel puțin 2.500 de lei.
Rezultatele din 2021 sunt susținute de un mediu puternic al pieței țițeiului. Dar și de utilizarea excelentă a activelor și de creșterea cererii de energie. Declarația i-a aparținut directorul general al companiei, Christina Verchere.
Contribuția companiei la bugetul de stat s-a situat la un nivel record de 12,3 miliarde de lei anul trecut.
„Această creștere s-a datorat și impozitării gazelor naturale, care s-a triplat față de anul 2020. Acest lucru s-a datorat diferenței semnificative dintre prețul de referință al gazelor naturale și prețul realizat.
În consecință, regimul de impozitare a producției de gaze naturale din România a devenit și mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană”, a explicat directorul general.
Acest lucru pune presiune asupra investițiilor în România, punând în pericol aprovizionarea din producția internă de gaze naturale.