21 mart. 2019 | 14:14

Uber iese la atac: „Am contribuit cu zeci de milioane de euro în economie”

Știri generale
Uber iese la atac:

Decizia Guvernului, care le-a promis taximetriștilor că va schimba legea taximetriei, i-a făcut să reacționeze pe cei de la Uber. Companie cere guvernanților să amâne actul normativ.

Uber și Bolt (fostul Taxify) au transmis un comunicat comun de presă în care îi cer Guvernului să nu dea curs revendicărilor taximetriștilor și transportatorilor. Cele două companii sunt de părere că e nevoie de o reglementar, dar ea trebuie să se facă în urma unei analize și, mai ales, în urma negocierilor, nu peste noapte.

Comunicat Uber-Bolt:

Apreciem deschiderea Guvernului la dialog și îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislației de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate și nu interzise.

Până când vom avea și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor țări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența.

Peste 2 milioane de oameni din România folosesc în mod activ Uber, Taxify sau alte aplicații similare. 1 din 10 români folosesc și apreciază aceste servicii pentru că sunt accesibile, sigure, de calitate și de încredere. Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri văd aplicațiile noastre ca pe o alternativă la mașina personală, în timp ce 9 din 10 își doresc ca autoritățile să încurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative și să nu le limiteze.

Până acum, această nouă industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală, în doar câțiva ani. În același timp, am contribuit la crearea și menținerea a zeci de mii de locuri de muncă care aduc noi taxe la bugetele publice. Potențialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este să investim în continuare în dezvoltarea acestei industrii în România. Ne dorim să lucrăm cu autoritățile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării și rezolvarea crizei parcărilor din marile orașe.

Împărtășim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate.”

De ce se dorește legea anti-Uber

Mii de taxiuri au tras joi pe dreapta, în fața Guvernului, pentru a doua zi consecutiv, pentru a protesta față de ceea ce șoferii numesc „pirateria” din transporturi. Susținuți de sindicatele din domeniu, taximetriștii vor obține ce și-au dorit.

COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) anunțase că va aduce în fața Guvernului 5.000 de mașini, în semn de protest față de pirateria din domeniu. Guvernul i-a primit la negocieri pe reprezentanții confederației, în urma protestului, și a promis că va adopta o Ordonanță de Urgență prin care să înlăture „pirateria” din transportul de persoane în regim de taxi. Actul normativ va avea grave consecințe asupra companiilor de ridesharing precum Uber și Bolt, care rămân la mâna reglementărilor pe care le pregătește Parlamentul.

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanţii ministerului Transporturilor şi cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului.