18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Imaginile care ne-au marcat pe toți. VIDEO

18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Imaginile care ne-au marcat pe toți. VIDEO
18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2011.Imagini care ne-au marcat.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea. Evenimentele din urmă cu 18 ani au lăsat în urmă aproape 3000 de morți și alte mii de răniți. Lacrimile au pus stăpânire pe întreaga planetă, care a privit, cu sufletul la gură transmisiunile în direct ale posturilor tv.

18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2011

La 18 ani de la tragedie, există numeroase întrebări rămase fără răspuns, într-un perioadă în care omenirea nu-și găsește liniștea, iar terorismul face victime anual.

„Cicatricile de pe cap şi de pe braţe îmi amintesc în fiecare zi cât de norocos sunt”, mărturisea un bărbat care a văzut moartea cu ochii, dar care a supraviețuit miraculos atentatului.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Au existat oameni morți sau răniți

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi. Cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Nu avem voie să-i uităm pe românii care au pierit la World Trade Center, în urma atentatelor care au schimbat lumea. “Cel mai frumos loc de pe Pământ s-a transformat într-un coşmar”​.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile

Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Cincisprezeze dintre cei 19 oameni implicaţi în atentate proveneau din Arabia Saudită, restul erau din Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Liban. Unii au locuit o perioadă în Europa şi au putut să se integreze cu uşurinţă în Statele Unite.

Ce a fost Word Trade Center înainte de atacuri

World Trade Center a fost un complex de şapte clădiri din Manhattan, folosite în special ca spaţii comerciale şi de birouri. În momentul finalizării lor, la începutul anilor ’70, Turnurile Gemene, cu o înălţime de circa 400 de metri, erau cele mai înalte clădiri din lume.

Turnurile Word Trade Center în 2001.
Imagini care n-au marcat.18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2011.

Aceasta nu a fost prima dată când Word Trade Center a fost vizat de atacuri. În 1993, un grup de terorişti a detonat un camion cu explozibili în parcarea subterană de sub complexul World Trade Center. Explozia a afectat şapte etaje, s-a soldat cu şapte morţi şi peste 1.000 de răniţi. Însă turnurile au rămas în picioare. FBI a arestat ulterior mai mulţi islamişti responsabili pentru atentat.

Ce se află acum pe locul Word Trade Center

Pe locul World Trade Center s-a construit între timp Complexul Memorial şi Muzeul Naţional 11 Septembrie, precum şi turnul One World Trade Center, înalt de 541 de metri.

La Pentagon, a fost ridicat un muzeu în aer liber pe locul unde American Airlines Flight 77 a lovit clădirea. În plus, în interior se află un alt muzeu, în onoarea victimelor atacului.

La Shanksville, un complex memorial a fost ridicat pe câmp, în onoarea pasagerilor care au prăbuşit cursa United Airlines Flight 93, care fusese deturnată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI