171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Care a fost, de fapt, dorința lui secretă

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Care a fost, de fapt, dorința lui secretă
Ultima dorinţă secretă a lui Mihai Eminescu a fost dezvăluită. Ce a cerut poetul

La 171 de ani de la naşterea lui Mihaei Eminescu, misterele legate de trecerea în nefiinţă a “Luceafărului” încă nu au fost elucidate. De la motivul închiderii sale în sanatoriu până la cauza morţii, totul s-a pierdut în negura timpului. S-a aflat, însă, care a fost, de fapt, ultima dorinţă a marelui poet.

Dorinţa secretă a lui Mihai Eminescu, pe patul de moarte

Pe 15 iunie 1889, “cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc” îşi dădea ultima suflare, la doar 39 de ani, în Sanatoriul de Boli Mentale al Doctorului Şuţu, de pe strada Plantelor din Capitală. Ultima zi şi-a petrecut-o pe un pat metalic, în camera sa mică, într-un halat ponosit. Puţini sunt cei care ştiu care a fost ultima dorinţă a lui Mihai Eminescu.

Astăzi, la 171 de ani de la naşterea sa, se vorbeşte mai mult ca niciodată despre cel care a fost “Luceafărul poeziei româneşti”. Cu doar câteva clipe înainte de a se stinge, poetul a cerut medicului de gardă un pahar cu lapte. Tot lui i-a adresat şi ultimele cuvinte: “Sunt năruit!”. S-a întins pe pat şi apoi a murit.

În unul dintre buzunarele halatului purtat de Eminescu, angajaţii sanatoriului au găsit o adevărată valoare: o hârtie pe care poetul a notat ultimele sale versuri.

„Stelele-n cer”

„Stelele-n cer
Deasupra mărilor
Ard depărtărilor
Până ce pier.
După un semn
Clătind catargele
Tremură largile
Vase de lemn;
Nişte cetăţi
Veghind întinsele
Şi necuprinsele
Singurătăţi.
Orice noroc
Şi-întinde-aripile
Gonit de clipele
Stării pe loc.
Până ce mor,
Pleacă-te îngere
La trista-mi plângere
Plină de-amor.
Nu e păcat?
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?”

Motivul morţii lui Mihai Eminescu, un mister

De-a lungul timpului, cauza morţii lui Mihai Eminescu a fost mereu un subiect controversat. De la schizofrenie, sifilis, marlpraxis sau infarct, toate acestea ar fi fost, de fapt, diagnostice false. Din păcate, nu există niciun dosar medical care să poată demonstra motivul încetării din viaţă a celui mai important poet român.

Misterul este cu atât mai mare cu cât apropiați ai lui Eminescu au susținut că acesta ar fi murit după ce a fost lovit cu o piatră în cap de Petre Poenaru, un tenor internat și el în Casa de Sănătate Alexandru Șuțu. În timpul în care a fost pacient al sanatoriului, medicii l-au tratat cu mercur pentru sifilis şi „psihoză maniaco-depresivă”.

Starea lui de sănătate s-a agravat rapid, acesta murind pe 15 iunie din cauza unor complicaţii ale inimii agravate de mercur. Nici măcar creierul acestuia nu a putut fi studiat. Motivul?! O neglijență a doi medici legiști de la laboratorul Babeș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI