15 martie, ziua în care România se oprește pentru un sfert de oră

Autor: Ciprian Ioana - 10:00, 15 mart. 2019

Au trecut deja 11 zile de când omul de afaceri Ștefan Mandachi a pornit campania „România vrea autostrăzi”. Vineri, 15 martie, la ora 15, România se va opri în loc.

Primul metru de autostradă, construit simbolic în Moldova, a dat naștere unei adevărate campanii la nivel național. Companii private, școli, dar și instituții publice au anunțat că la ora 15 își vor suspenda activitatea pentru 15 minute. Totul în semn de protest față de Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, au promis autostrăzi și proiecte mari de infrastructură, dar au plecat apoi fără să lase ceva în urmă.

Cum a început totul

Pe 4 martie, Ştefan Mandachi, un om de afaceri din Suceava, necunoscut țării până atunci, anunța că a finalizat lucrările la primul și singurul metru de autostradă din regiunea de nord-est a țării, Moldova, una consideră cea mai săracă din România. Niciun politician nu s-a implicat activ pentru a demara o autostradă care să ducă până în Moldova. Toți au promis, nimeni nu a acționat.

„În data de 15 martie, pentru 15 minute, începând cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persoane să-şi suspende activitatea!”.
Ștefan Mandachi

Campania pornită de omul de afaceri s-a viralizat rapid. Specialiștii au explicat și motivul pentru care aceasta a avut succes.

“Un fenomen viral asemănător a fost viralizarea expresiei controversate M*PSD. Campania inițiată de Stefan Mandachi a ajuns, ca număr de impresii – adică de câte ori a fost expus mesajul publicului, online, conform surselor monitorizate de noi – la aproape 13 milioane de afisări, în cele 9 zile de la lansare, adică deja jumătate din cât făcea înjurătura celebră amplificată si de subiectul masinii cu plăcuțele de înmatriculare celebre, în perioada de vârf de anul trecut, adică 1 – 15 August. Dacă e să comparăm cu  toată perioada în care expresia a circulat masiv, România Vrea Autostrăzi este, deja, la o treime din cele 42 de milioane de impresii generate, în total, de expresia devenită virală anul trecut” – Cătălin Teniță, ZeList, pentru Radio Guerilla

Cine s-a alăturat protestului

După ce provocarea a fost lansată, multe companii private au anunțat că se alătură campaniei „România vrea autostrăzi”. Vor opri lucrul pentru 15 minute, vineri, de la ora 15. Și nici primarii nu s-au dat înapoi, unii fiind chiar de la PSD.

A urmat compania Jysk, retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă, care a anunțat că cei peste 800 de angajați ai Jysk România își vor întrerupe activitatea. Acțiunea vizează cele 73 de magazine din țară, departamentul de customer service și sediul central din București.

În Cluj-Napoca, potrivit Mediafax, două companii IT s-au alăturat protestului început de omul de afaceri Ştefan Mandachi din Suceava. 1.100 de angajaţi opresc vineri, timp de 15 minute, activitatea şi lansează provocarea pe mai departe și către alte firme interesate să urmeze acest exemplu.

Un liceu particular din Piatra Neamț a devenit, de asemenea, prima școală care s-a alăturat protestului național.

Imnul campaniei „România vrea autostrăzi”

Care e scopul final

Omul de afaceri care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, a recunoscut, într-un interviu pentru Mediafax, că nu se aştepta ca ideea lui să prindă la un număr atât de mare de oameni.

„Mă gândeam că va avea succes campania, dar nu mi-am imaginat că se poate ajunge la un astfel de nivel. Sunt mândru şi încântat că românii au ieşit din zona de confort şi aleg să manifeste paşnic. La 15 martie sper să se mobilizeze paşnic, fără violenţă, multe milioane de români. Dacă se poate, toţi românii. Vreau o uniune totală a românilor sub deviza „România vrea autostrăzi”.
Ștefan Mandachi

Suceveanul e explicat și că inițiativa sa nu este una politică. Vrea să atragă atenția asupra faptului că Moldova nu are o autsotradă care să o lege de restul țării și că nu vrea să facă politică după acest demers.

“Am negat faptul ca fac politică. Simt nevoia să o repet. În momentul în care ești nervos din cauza unei situații nu poți să-ți faci reclamă pe baza nervilor pe care îi ai. Pentru cei mai pesimiști am sa le spun doar atât: aveți în vedere că va crește o companie care va da impozite statului român“.
Ștefan Mandachi

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI