Există o mulțime de iubitori de animale, dar prea puțini sunt cei care știu să le îngrijească așa cum trebuie și să le asigure tot confortul prietenilor necuvântători. Spre exemplu, o pisică bolnavă sau pe moarte dă tot felul de semne stăpânilor, dar nu mulți le înțeleg. Cum știi că are nevoie urgentă de ajutor.
Pentru fiecare iubitor de pisici, bunăstarea și sănătatea felinelor lor sunt o prioritate. Cu toate acestea, chiar și atunci când acorzi o atenție deosebită îngrijirii acesteia, tot riști să nu identifici la timp faptul că are nevoie de ajutor. De aceea, este esențial să mergi cu pisica la veterinar cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu observi nimic neobișnuit la ea.
Atunci când ai suspiciuni că ceva nu este în regulă cu animalul tău, dar nu ești sigur dacă este un semn de îngrijorare, există câteva semne neobișnuite la care poți fi atent, care ar trebui să te facă să consulți un medic veterinar.
Similar câinilor, pisicile devin adesea retrase atunci când suferă de o boală și evită să fie atinse, deci o schimbare bruscă în comportamentul lor ar trebui să fie un semn de alarmă.
Dacă bolul de apă al pisicii tale este golit prea des, acesta ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate precum diabetul sau problemele renale. Setea excesivă poate avea cauze non-patologice, cum ar fi schimbarea alimentației de la hrană umedă la cea uscată sau invers, temperaturi ridicate în mediu sau administrarea de medicamente.
Cu toate acestea, setea excesivă poate indica și probleme de sănătate precum insuficiența renală, diabetul sau deshidratarea, iar în acest caz este recomandată consultarea imediată a unui medic veterinar.
Salivarea excesivă poate fi cauzată de stres, infecții bucale sau glandulare, intoxicații sau probleme gastro-intestinale sau renale, iar în unele cazuri necesită atenție medicală urgentă.
Tusea sau dificultățile de respirație pot fi semne ale unor infecții, alergii sau iritații ale căilor respiratorii, dar și ale unor probleme mai grave, cum ar fi tulburările cardiace sau renale, sau înghițirea unui obiect străin. În cazuri de sufocare, trebuie aplicată manevra Heimlich înainte de a merge la veterinar.
Dacă observi că pisica ta strănută frecvent și îi curge nasul, este posibil să fie afectată de o rinită alergică, cauzată de praf, polen sau alte substanțe iritante. Totuși, dacă scurgerea este însoțită de puroi de culoare gălbuie, este important să consulți un medic veterinar, deoarece acestea pot fi semne ale Sindromului Respirator Infecțios, care necesită tratament și vaccinare.
De asemenea, dacă scurgerea afectează doar o nară sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi dificultatea în respirație sau mâncărimea, poate fi vorba de o infecție sinusală netratată sau de un corp străin în nas.
Căderea excesivă a părului poate fi un semn al unor afecțiuni, cum ar fi râia, alergiile sau micozele. De asemenea, stresul sau perioadele de lactație pot contribui la căderea părului la pisici. Este important să oferi o dietă echilibrată și să acorzi atenție igienei pisicii tale.
Modificările în frecvența urinării pot fi semne ale unor afecțiuni grave, cum ar fi problemele renale sau infecțiile tractului urinar. Dacă observi că pisica ta urinează mai des sau mai puțin decât de obicei, este recomandat să consulți un medic veterinar pentru evaluare și tratament.
Una dintre primele semne că pisica se apropie de sfârșitul vieții sale este pierderea interesului pentru activitățile și plăcerile obișnuite, cum ar fi mâncarea sau jocurile. Dacă în trecut pisica ta se bucura de venirea ta acasă și de momentul în care servea masa, acum este posibil să vezi că nu mai este interesată de acestea.
În loc să fie activă și jucăușă, pisica poate deveni letargică, retrasă și mai puțin interactivă. Dacă înainte pisica obișnuia să își arate afecțiunea față de stăpâni stând mereu printre picioarele acestora, acum este posibil să o vedeți mai mult dormind sau ascunzându-se în colțuri.
Slăbiciunea și pierderea în greutate sunt, de asemenea, semne comune că pisica se confruntă cu probleme de sănătate sau că se apropie de sfârșitul vieții sale. Pierderea în greutate poate fi cauzată de numeroase afecțiuni, cum ar fi paraziții intestinali, alergiile, bolile inflamatorii intestinale sau stresul.
Pisica poate refuza să mănânce sau are doar dificultăți în a mânca, iar vărsăturile frecvente pot agrava această problemă și pot indica complicații grave, cum ar fi insuficiența renală.