17 mart. 2024 | 12:57

Ce înseamnă când pisica se caţără pe dulapuri. Mesajul pe care vrea să îl transmită mica felină  

Diverse
Ce înseamnă când pisica se caţără pe dulapuri. Mesajul pe care vrea să îl transmită mica felină  
Ce mesaj vrea să îți transmită

Majoritatea pisicilor se bucură să fie în locuri înalte. Fie că este vorba de un raft înalt, o pernă la fereastră sau vârful frigiderului, pisica ta s-ar putea simți mai confortabil în partea superioară a camerei, unde poate supraveghea lumea din jur și de sub ea cu mai multă încredere. Dar ce înseamnă când pisica se caţără pe dulapuri?

De ce le plac pisicilor locurile înalte?

Instinctul joacă un rol important în determinarea acestui obicei felin. Pisicile sunt mamifere cățărătoare care au evoluat din Proailurus, primul adevărat felid. Pisicile timpurii erau vânători și mulți dintre ei trăiau în pădurile tropicale. 

Vezi și: Ce înseamnă când pisica te muşcă. Mulţi ar crede că e agresivă, dar nu este deloc aşa

Ghearele lor le-au permis să se cațere cu pricepere, să se refugieze în copaci pentru siguranță sau să se cațere sus pentru a aștepta prada. Cu alte cuvinte, cățărarea avea valoare de supraviețuire și a devenit un mod de viață încrustat în natura pisicilor.

Pisicile noastre se cațără pentru siguranță și doar pentru distracție. Ele vor alerga sus și jos pe un copac sau pe draperiile tale cu aceeași pricepere pe care au folosit-o strămoșii lor în pădure. 

Sistemul musculo-scheletic flexibil al unei pisici le oferă o coordonare și un echilibru excepționale și le permite să săreze în sus. Mușchii puternici din membrele posterioare și spate îi ajută pe pisici să săreze de câteva ori lungimea lor, fie orizontal, fie vertical. Ghearele unei pisici sunt la fel de importante pentru ele pentru ancorare și pentru a se prinde ca și călugăriile și cramponii pentru alpiniști.

Vezi și: Care este cea mai mică pisică din lume. Măsoară mai puţin decât o riglă normală şi este adorabilă

Ce înseamnă când pisica se caţără pe dulapuri

Deoarece pisicile nu au frică de înălțimi și se bucură să se cațere în locuri înalte precum dulapurile, proprietarii de animale de companie presupun adesea că ele vor să transmită un mesaj.

Pisica ta s-ar putea că se cațără pe dulapuri și sare doar pentru că îi place să fie sus sau îi oferă un drum către altundeva, sau vrea să fie lângă tine sau să te urmărească în timp ce îți faci treaba. Oferă-i un spațiu alternativ pe care să se cațere și care satisface aceeași scop.

Vezi și: De ce te linge și apoi te mușcă pisica. Asta încearcă să îţi transmită, de fapt

Dacă pisica ta nu are deja un ansamblu pentru pisici, poți să îi iei unul, eventual înalt. Deoarece cățărarea și zgârierea sunt comportamente naturale pentru pisici, este important să le oferi un mijloc sigur să facă ambele activități. Și dacă pisica ta are propriul ei „copac” pe care să se cațere, s-ar putea să nu simtă nevoia să se cațere pe mobilierul tău.

Majoritatea experților sunt de acord că chiar și o singură pisică are nevoie de cel puțin o suprafață de zgâriat sau de cățărat în casă. 

De asemenea, unghiile scurte, deși nu vor împiedica complet o pisică să se cațere, cu siguranță vor reduce cantitatea de daune pe care le poate face mobilierului dacă unghiile sunt tocite. Nu vor sfâșia perdelele și nici nu îți vor zgâria atât de tare mobila pe care se urcă.