05 apr. 2024 | 11:48

10 filme cu Tom Cruise pe care trebuie să le vezi. Rolurile iconice care l-au transformat într-un star internațional

Monden
10 filme cu Tom Cruise pe care trebuie să le vezi. Rolurile iconice care l-au transformat într-un star internațional
10 filme cu Tom Cruise pe care trebuie sa le vezi

Tom Cruise, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți actori de la Hollywood, a avut o carieră cinematografică impresionantă. Cu toate acestea, în tumultul constant al lansărilor de pelicule și proiecte impresionante, unele dintre operele sale mai puțin cunoscute pot fi ușor trecute cu vederea. În acest articol, vom explora 10 filme cu Tom Cruise pe care s-ar putea să le fi uitat, dar care merită, cu siguranță, o vizionare atentă.

Mission Impossible (1996)

„Misiune: Imposibilă” este o franciză de filme de acțiune și spionaj extrem de populară, care i-a adus notorietate la nivel internațional lui Tom Cruise, datorită rolului agentului Ethan Hunt.

Primul film din serie a fost lansat în 1996 și a fost regizat de Brian De Palma. Filmul a fost o adaptare a serialului de televiziune cu același nume, difuzat în anii ’60 și ’70.

Protagonistul este un agent secret al IMF (Impossible Mission Force), o agenție guvernamentală secretă specializată în misiuni imposibile.

În primul film al seriei, Hunt este implicat într-o misiune periculoasă de a împiedica un agent trădător să vândă un disc ce conține identitatea și locația agenților sub acoperire din întreaga lume.

Alte personaje cheie din serie includ echipa sa de colegi agenți, precum Luther Stickell (interpretat de Ving Rhames), un expert în tehnologie, și Benji Dunn (interpretat de Simon Pegg), un tehnician de calculatoare.

The Color of Money (1986)

„The Color of Money” este un film din 1986, regizat de Martin Scorsese și adaptat dintr-un roman omonim scris de Walter Tevis, fiind continuarea peliculei din 1961, „The Hustler”. Din distribuția proiectului fac parte Tom Cruise și legendarul actor Paul Newman, în rolul lui Eddie Felson.

Acțiunea urmărește povestea lui Eddie Felson (Paul Newman), un fost jucător de biliard cu o reputație legendară, care joacă rolul unui mentor pentru tânărul Vincent Lauria (Tom Cruise).

Eddie își pune experiența și cunoștințele sale la încercare, încercând să îl ghideze pe Vincent și să îl ajute să devină cel mai bun jucător din istorie. Pe măsură ce relația lor se dezvoltă, Eddie își reamintește de trecutul său și de pasiunea pentru biliard.

Performanța lui Paul Newman în rolul lui Eddie Felson a fost extrem de lăudată de critici, actorul câștigând un premiu Oscar pentru ”cel mai bun actor în rol secundar”.

Interpretarea lui Tom Cruise a fost apreciată pentru talentul său actoricesc și gamă largă de emoții pe care a reușit să le transmită publicului.

Far and Away (1992)

„Far and Away” este un film romantic și epic din 1992 regizat de Ron Howard și avându-i în rolurile principale pe Tom Cruise și Nicole Kidman.

Filmul a fost un proiect ambițios pentru vremea sa, explorând teme precum aventura, dragostea și lupta pentru visurile personale în contextul migrației în America în secolul al XIX-lea.

Acțiunea urmărește povestea lui Joseph Donnelly (Tom Cruise), un tânăr fermier irlandez care călătorește în America în căutarea unei vieți mai bune.

Pe drum, el se întâlnește cu Shannon Christie (Nicole Kidman), o tânără bogată care fuge de o căsătorie aranjată de familia sa. Cei doi se alătură unui grup de imigranți irlandezi și pornesc împreună spre Vestul Mijlociu american, unde își propun să-și găsească fericirea și să-și îndeplinească visele.

The Firm (1993)

„The Firm” este un thriller legal din 1993, regizat de Sydney Pollack, bazat pe romanul omonim scris de John Grisham. Filmul îl are în rolul principal pe Tom Cruise, alături de un ansamblu de actori talentați precum Gene Hackman, Jeanne Tripplehorn și Ed Harris.

Acțiunea îl urmărește pe Mitch McDeere, un tânăr avocat promițător care este recrutat de o firmă de avocatură din Memphis, Tennessee, numită Bendini, Lambert & Locke.

În timp ce firma pare a fi un paradis profesional, Mitch descoperă, în curând, că este implicat într-o rețea complexă de corupție și ilegalități, confruntându-se cu o alegere dificilă între loialitatea față de firma sa și integritatea sa morală.

Vezi și 10 filme cu Matt Damon pe care trebuie să le vezi. Talentul său a cucerit milioane de cinefili

Top Gun (1986)

Rolul de referință din cariera lui Tom Cruise și cel care i-a consolidat poziția ca unul dintre cei mai mari staruri de la Hollywood, „Top Gun” o dramă militară din 1986, regizată de Tony Scott, unul dintre cele mai cunoscute filme ale anilor 80, devenind un punct de referință în cultura pop.

Filmul urmărește povestea lui Pete „Maverick” Mitchell (interpretat de Tom Cruise), un tânăr pilot de vânătoare de pe un portavion al Marinei Americane.

Maverick se înscrie în Școala de Elite Top Gun, unde se confruntă cu alți piloți talentați și încearcă să demonstreze că este cel mai bun dintre cei mai buni.

El se confruntă cu provocări personale și profesionale, inclusiv cu pierderea unui coleg și cu dragostea pentru o colegă pilot, interpretată de Kelly McGillis. În anul 2022, a fost lansată o continuare a filmului intitulată „Top Gun: Maverick”, în care Tom Cruise își reia rolul care l-a făcut celebru în Cetatea Filmului.

Eyes Wide Shut (1999)

„Eyes Wide Shut” este un film provocator din 1999 regizat de legendarul Stanley Kubrick, care îl are în rolurile principale pe Tom Cruise și Nicole Kidman.

Este adaptat dintr-o povestire intitulată „Traumnovelle” scrisă de Arthur Schnitzler, pelicula fiind celebră pentru atmosfera sa misterioasă și explorarea temelor legate de sexualitate, gelozie și dorință.

Acțiunea urmărește povestea doctorului William Harford (Tom Cruise) și a soției sale Alice (Nicole Kidman), un cuplu bogat și atractiv din New York.

După ce Alice mărturisește că a avut o fantezie erotică, William începe o călătorie de explorare a vieții de noapte subterane din oraș. Pe măsură ce se adâncește în această lume stranie și periculoasă, el descoperă secrete întunecate și își confruntă propriile sale limite și frici.

Vanilla Sky (2001)

„Vanilla Sky” este un thriller psihologic din 2001, regizat de Cameron Crowe, o readaptare  a filmului spaniol „Abre los ojos” (1997), regizat de Alejandro Amenábar.

Pelicula este reumită pentru povestea sa complexă, elementele de ficțiune speculativă și interpretarea intensă a actorilor Tom Cruise, Cameron Diaz și Penelope Cruz.

Filmul urmărește povestea lui David Aames (Tom Cruise), un tânăr editor de reviste din New York, care are totul: bani, aspect fizic atrăgător și o viață plină de aventură și femei.

Cu toate acestea, viața sa se schimbă radical după ce este implicat într-un accident de mașină care îi afectează aspectul și viața personală.

Încercând să-și reia viața de dinainte și să revină la normalitate, David se confruntă cu o serie de evenimente stranii și descoperă că realitatea sa începe să se destrame într-un mod sinistru și imprevizibil.

Collateral (2004)

„Collateral” este un thriller din 2004 regizat de Michael Mann, în care Tom Cruise joacă rolul unui asasin profesionist care ia ca ostatic un șofer de taxi, interpretat de Jamie Foxx.

Cu o poveste tensionată și interpretări remarcabile, acest film explorează teme precum destinul și moralitatea într-un mod captivant și provocator.

Acțiunea îl urmărește pe Max Durocher (interpretat de Jamie Foxx), un șofer de taxi din Los Angeles, care este implicat într-o noapte de coșmar atunci când acceptă să-l transporte pe Vincent (interpretat de Tom Cruise), un asasin profesionist.

Minutele trec, iar Max descoperă că este prins în mijlocul unui complot mortal și că trebuie să își folosească abilitățile și ingeniozitatea pentru a supraviețui, împiedicând o serie de crime.

Lions for Lambs (2007)

„Lions for Lambs” este un film din 2007 regizat de legendarul actor Robert Redford, care explorează diverse perspective asupra războiului în Afganistan.

Acțiunea se concentrează pe trei povești interconectate, oferind o privire complexă asupra politicii și a implicărilor umane în conflictul militar. Care sunt cele trei narațiuni care se desfășoară simultan:

  • Un senator american (interpretat de Tom Cruise) se întâlnește cu un jurnalist (interpretat de Meryl Streep) pentru a-i povesti despre o nouă strategie militară în Afganistan.
  • Doi studenți universitari (interpretat de Andrew Garfield și Michael Peña) sunt recrutați în armată și sunt implicați în această nouă strategie militară.
  • Un profesor universitar (interpretat de Robert Redford) încearcă să îi inspire pe un student dezinteresat (interpretat de Derek Luke) să își folosească potențialul și să devină un lider responsabil.

Vezi și 10 filme cu Keanu Reeves pe care trebuie să le vezi. Actorul e renumit pentru versatilitatea sa

Jack Reacher (2012)

Tom Cruise revine în forță, în anii 2010, acceptând să interpreteze rolul fostului polițist militar Jack Reacher, în seria de filme cu același nume, un personaj îndrăgit al cărților autorului Lee Child.

Primul film din seria Jack Reacher este un thriller din 2012, regizat de Christopher McQuarrie. Acțiunea începe cu un incident tragic în care un lunetist împușcă cinci persoane aparent aleatorii într-un oraș mic din Pennsylvania.

Suspectul, un fost militar pe nume James Barr, este prins și acuzat de crimă. Cu toate acestea, el refuză să vorbească cu altcineva înafară de Jack Reacher, fostul său coleg din armată.

Reacher sosește în oraș pentru a investiga mai departe și este convins că Barr este vinovat. Cu toate acestea, pe măsură ce investighează mai adânc, începe să descopere o conspirație sinistră care-l face să se răzgândească.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
UNGURII ne dau lecții. Cum ne face Ungaria de rușine. Situația e dramatică
Capital.ro
Domeniul în care ”se câștigă foarte bine în România”. Simona Bucura Oprescu explică
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro