18 nov. 2024 | 12:32

Fotografia momentului: o bombă surprinsă în aer, înainte să lovească un bloc din Beirut, de un fotograf AP

ACTUALITATE
Fotografia momentului: o bombă surprinsă în aer, înainte să lovească un bloc din Beirut, de un fotograf AP
Moment dramatic: o bombă surprinsă în aer înainte de a lovi un bloc din Beirut. (Foto: Hassan Ammar/AP)

Un moment dramatic din conflictul din Liban a fost surprins de fotograful Associated Press, Hassan Ammar, care a reușit să capteze în imagini o bombă în timp ce cobora spre un bloc de apartamente din zona Tayouneh, Beirut. Această fotografie a devenit simbolică pentru devastarea cauzată de conflictul de lungă durată dintre Israel și Hezbollah.

Evacuare și anticipare înaintea loviturii

Vineri, în jurul clădirii țintite, sute de oameni s-au adunat pe străzile din apropiere, în timp ce proiectilul se apropia de destinație. Armata israeliană emisese anterior un avertisment de evacuare, inclusiv o hartă care marca locația exactă a clădirii vizate, despre care se presupunea că adăpostea facilități ale grupării militante Hezbollah.

Hassan Ammar, echipat cu vestă antiglonț și cască, a ajuns la fața locului, menținându-se la o distanță sigură. Folosind un teleobiectiv, fotograful a început să imortalizeze momentul. „Am avut deja camera pregătită, cu o viteză mare de declanșare”, a povestit Ammar. În câteva secunde, a reușit să surprindă bomba în aer, înainte ca aceasta să lovească clădirea și să provoace o explozie devastatoare.

O bombă lansată de un avion israelian se pregătește să lovească o clădire din Tayouneh, Beirut, Liban, pe 15 noiembrie 2024. (Foto: Hassan Ammar/AP)

O legătură personală cu clădirea

Pentru Ammar, clădirea distrusă nu era doar o structură anonimă din Beirut. Fotografiată în pragul distrugerii, aceasta avea o semnificație personală profundă. „Am crescut la mai puțin de un kilometru de ea și am fost acolo de multe ori în copilărie și adolescență”, a explicat el. În timpul războiului civil libanez, clădirea se afla pe linia de demarcație dintre cartierele musulmane și creștine, cunoscută sub numele de Linia Verde.

Mai târziu, clădirea a devenit un reper cotidian pentru Ammar. La parter se afla un birou notarial, iar în apropiere exista un magazin de articole sportive pe care îl frecventa. Chiar și cimitirul de lângă clădire adăpostea mormintele unor membri ai familiei sale. „Chiar am considerat să închiriez un apartament acolo pentru că avea o vedere frumoasă spre pădurea de pini din Horsh Beirut”, a adăugat el.

Fum și flăcări izbucnesc dintr-o clădire lovită într-un atac aerian israelian în Tayouneh, Beirut, Liban, 15 noiembrie 2024. (Foto: Hassan Ammar/AP)

Impactul și riscurile bombelor aeriene

Clădirea a fost distrusă aproape în totalitate, iar norii groși de fum și flăcările au acaparat cerul deasupra Beirutului. Nu au fost raportate victime imediat, însă amploarea distrugerii este considerabilă.

Richard Weir, expert în crize și arme de la Human Rights Watch, a analizat imaginile de aproape ale bombei și a identificat-o ca fiind o bombă din seria Mk-84, echipată cu un kit de ghidare JDAM (Joint Directed Attack Munition). „Aceste bombe mari, lansate aerian, pot produce efecte devastatoare în zonele populate, punând în pericol atât civilii, cât și obiectele civile”, a declarat Weir.

Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, peste 3.200 de persoane și-au pierdut viața în cele 13 luni de lupte între Israel și Hezbollah. Dintre acestea, 27% erau femei și copii, subliniind costul uman al conflictului.

Lucrătorii de la protecția civilă sting un incendiu în timp ce fumul se ridică de la locul atacului aerian. (Foto: Hassan Ammar/AP)

O fotografie care rămâne în memorie

Această imagine, surprinsă cu precizie de Ammar, este mai mult decât o mărturie vizuală a războiului. Ea reflectă povestea personală a fotografului, trauma unei națiuni și riscurile enorme pe care le implică atacurile aeriene în zonele urbane. Într-un context de violență continuă, fotografia devine un simbol al realității dure din Liban, reamintind comunității internaționale despre urgența protejării civililor în conflictele armate.