15 oct. 2024 | 12:45

VIDEO cu momentul în care Coreea de Nord aruncă în aer o șosea de acces către Coreea de Sud: începutul sfârșitului oricărei legături cu „țara soră”

ACTUALITATE
VIDEO cu momentul în care Coreea de Nord aruncă în aer o șosea de acces către Coreea de Sud: începutul sfârșitului oricărei legături cu „țara soră”
Imagine care surprinde momentul exploziei detonate de Coreea de Nord la granița cu Sudul. (Foto: AP)

Autoritățile sud-coreene și mass-media internațională au surprins momente dramatice la granița dintre cele două Corei, în care forțele nord-coreene au distrus segmente importante ale drumurilor de acces către Sud. Exploziile au avut loc marți, la prânz, și au fost documentate în direct, generând îngrijorări la nivel global cu privire la tensiunile escaladate între cele două țări, informeaza Associated Press.

Tensiunile dintre Nord și Sud ating un nou nivel

Coreea de Nord a luat măsuri radicale după avertismentele repetate că va rupe complet legăturile cu Sudul. Potrivit autorităților sud-coreene, părți din Gyeongui Line de pe coasta de vest și Donghae Line de pe coasta de est – două căi importante de transport și căi ferate care conectează cele două Corei – au fost aruncate în aer cu ajutorul explozibililor, în jurul orei 12:00, ora locală.

Chiar dacă în termeni practici, aceste drumuri nu mai erau folosite de ani de zile, actul de distrugere simbolică vine într-un moment de retorică extrem de intensă între cele două părți, în special după ce Kim Jong Un a renunțat la politica de reunificare pașnică cu Sudul.

Desfășurare de forțe la graniță

Videoclipurile făcute publice de Ministerul Apărării din Coreea de Sud au arătat mai multe explozii pe drumurile de pe partea nordică a liniei de demarcație militară, linie care separă cele două Corei de la finalul războiului din 1953. Imediat după explozii, utilaje grele, inclusiv camioane și excavatoare, au fost trimise în zonă pentru a bloca șoselele cu bariere negre. Ministerul Apărării din Sud a raportat că nord-coreenii desfășurau lucrări suplimentare la fața locului, dar nu a oferit detalii.

În replică, armata sud-coreeană a tras cu artilerie în zona sudică a liniei de demarcație și a intensificat monitorizarea mișcărilor militare nord-coreene, menținând o „postură de pregătire completă” în cooperare cu Statele Unite.

Aceste evenimente survin la câteva zile după ce Coreea de Nord a acuzat Sudul de trimiterea unor drone de propagandă peste capitala sa, Phenian, amenințând cu represalii și tensionând și mai mult relațiile deja fragile dintre cele două țări.

„Situație militară acută”

Declarațiile autorităților nord-coreene indică faptul că măsurile recente fac parte dintr-un răspuns la exercițiile militare recente desfășurate în Coreea de Sud și la prezența activelor strategice americane în regiune. Potrivit agenției de știri KCNA, forțele armate nord-coreene au justificat demolarea drumurilor și căilor ferate pentru a proteja mai bine securitatea națională.

Kim Jong Un, liderul nord-coreean, a descris relația cu Sudul ca fiind „o relație între două țări ostile și două beligeranți în război”. Această retorică dură vine într-un moment în care relațiile inter-coreene au atins un punct critic, iar orice speranță de reconciliere pașnică pare să fi dispărut complet.

Contextul istoric și implicațiile actuale

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt separate de la încheierea războiului din 1953 printr-un acord de armistițiu, dar cele două părți sunt tehnic încă în război. Timp de decenii, ambele guverne au susținut ideea unei posibile reunificări, însă evenimentele recente par să indice că această opțiune nu mai este viabilă.

Exploziile și distrugerea căilor de acces simbolizează începutul sfârșitului oricărei legături între cele două Corei, subliniind decizia Coreei de Nord de a se izola complet și de a tăia orice posibilă comunicare sau conexiune cu Sudul. Tensiunile dintre cele două națiuni, alimentate de retorica belicoasă și demonstrațiile de forță, indică un viitor sumbru pentru orice perspectivă de reconciliere între cele două părți ale peninsulei coreene.