30 sept. 2024 | 12:30

Asociația Energia Inteligentă critică Programul Casa Verde: Care sunt problemele

ACTUALITATE
Asociația Energia Inteligentă critică Programul Casa Verde: Care sunt problemele

Recent a fost lansat programul Casa Verde Fotovoltaice, cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Prin acest program, românii care doresc să devină prosumatori pot primi subvenții de stat de până la 30.000 de lei pentru montarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei, cu o contribuție proprie de 3.000 de lei. Totuși, Asociația Energia Inteligentă (AEI) consideră acest program ca fiind o abordare ″anormală″ în promovarea energiei regenerabile în România, acuzând faptul că se oferă sprijin celor care deja au venituri mari, în timp ce mii de români trăiesc fără acces la energie electrică.

Președintele AEI, Dumitru Chisăliță, a criticat dur acest program, numindu-l un ″Caritas″ al montării de panouri fotovoltaice și afirmând că este penibil să se acorde astfel de fonduri unor oameni care deja au acces la electricitate, în timp ce peste 11.000 de români trăiesc încă în locuințe fără energie electrică.

″Este o aberație să continui acest program după patru ani, fără a lua în calcul nevoile reale ale rețelelor și instalațiilor unde vor fi instalate aceste panouri″.

Bani publici direcționați ineficient

AEI pune sub semnul întrebării eficiența acestui program și susține că fondurile publice ar fi fost mai bine utilizate pentru combaterea sărăciei energetice din România. Potrivit unui comunicat emis de asociație, 16% din locuitorii țării nu-și pot plăti facturile la utilități, conform datelor Eurostat, iar România se confruntă cu o situație unică în Europa, având cetățeni care încă trăiesc fără acces la electricitate, folosind lămpi cu petrol.

Asociația a propus ca, la acordarea subvențiilor prin Casa Verde, să se țină cont de realitățile tehnice ale locurilor unde se doresc montate panourile fotovoltaice, precum și de veniturile solicitanților și gradul lor de vulnerabilitate energetică. Astfel, s-ar fi putut evita haosul creat prin continuarea programului în forma actuală și s-ar fi redus numărul de consumatori vulnerabili din România.

Prosumatorii aduc beneficii, dar au probleme financiare

În schimb, reprezentanții prosumatorilor susțin că producția lor ajută la reducerea consumului de energie electrică la nivel național și contribuie la echilibrarea rețelelor prin generarea de energie din surse regenerabile. Totuși, aceștia acuză întârzieri mari în plata sumelor datorate de la furnizorii de energie.

În concluzie, Asociația Energia Inteligentă consideră că actuala formă a programului Casa Verde adâncește problemele din sistemul energetic și contribuie la creșterea sărăciei energetice, în loc să ofere soluții durabile pentru toți românii.