23 sept. 2024 | 21:05

Un tânăr respins de 4 ori de Facebook dezvăluie cum a reușit să se angajeze a cincea oară la compania lui Zuckerberg

ACTUALITATE
Un tânăr respins de 4 ori de Facebook dezvăluie cum a reușit să se angajeze a cincea oară la compania lui Zuckerberg
Imagine reprezentativă de ilustrație.

Pentru mulți oameni, respingerea repetată la interviuri de angajare poate fi descurajantă. Cu toate acestea, povestea unui tânăr care a fost respins de patru ori la angajare la Facebook, dar a reușit să obțină jobul la a cincea încercare, arată cum perseverența, încrederea în sine și determinarea pot deschide ușile către succes.

Dificultățile din școală și începutul carierei

Încă din școală, acest tânăr s-a confruntat cu dificultăți de învățare. Deși reușea cu greu să treacă de examene, nu a fost diagnosticat cu dislexie decât mult mai târziu în viață. Această întârziere în diagnosticare a însemnat că părinții și profesorii nu au înțeles pe deplin de ce nu obținea notele dorite. Această situație i-a afectat încrederea în sine și l-a făcut să se simtă lipsit de valoare, mai ales când își compara viața cu cea a prietenilor săi, care aveau visuri și planuri clare de carieră.

Chiar și așa, a reușit să intre la facultate, dar a abandonat cursurile din cauza performanțelor slabe. În acest moment dificil, a început să lucreze la un magazin Levi’s. Această experiență, deși aparent modestă, l-a ajutat să se dezvolte personal. De la o persoană retrasă și timidă, interacțiunile constante cu clienții l-au forțat să iasă din carapacea sa și să-și dezvolte abilități de comunicare și încredere.

De la retail la programare

În timpul în care lucra la Levi’s, un prieten i-a recomandat să urmeze un curs introductiv de programare. În cadrul acestui curs, tânărul a avut un moment de revelație: și-a dat seama că programarea este ceva ce vrea să aprofundeze. A urmat un bootcamp de programare și s-a întors la școală pentru a-și finaliza studiile.

După absolvire, și-a construit o carieră impresionantă, lucrând pentru companii mari precum HBO, CBS, Apple, Nike, NBA și Hulu. Însă, obiectivul său suprem era să lucreze la Meta, compania lui Mark Zuckerberg.

Perseverența în fața respingerilor

Deși avea experiență la branduri de renume, procesul de angajare la Meta s-a dovedit a fi extrem de dificil. A aplicat de patru ori pentru diferite poziții la Meta înainte de a reuși să obțină jobul dorit. Primele interviuri au fost ocazii de învățare, ajutându-l să înțeleagă mai bine ce caută Meta la candidați. Și-a dat seama că firma apreciază angajații proactivi, cu un nivel semnificativ de experiență.

În ciuda respingerilor, tânărul nu s-a lăsat descurajat. A continuat să aplice la alte companii și să discute cu recrutori pentru a-și îmbunătăți tehnicile de interviu și încrederea în sine. „Nu am luat respingerile la inimă,” spune el pentru Business Insider. „Cu fiecare ‘nu’, mă gândeam că nu am avut cea mai bună zi, dar mereu va exista mâine pentru o nouă șansă.”

Motivația lui principală a fost dorința de a-și sprijini familia. Născut în Bangladesh și crescut în New York, tânărul a locuit în primele zece ani într-un apartament cu o cameră alături de părinți și trei surori. După ce a obținut joburi bine plătite, a reușit să le ofere o viață mai bună celor dragi. Această motivație l-a determinat să continue, indiferent de obstacolele întâmpinate.

Cum a reușit să obțină jobul la Meta

În cele din urmă, perseverența lui a dat roade. În interviul său final la Meta, compania căuta pe cineva pasionat de realitatea augmentată și inteligența artificială (AI). Fiind deja un mare fan al Meta și un utilizator activ al căștilor Oculus, a folosit această pasiune în avantajul său. În timpul interviului, a discutat despre cât de bine cunoștea produsul și despre entuziasmul său față de tehnologia Meta.

A studiat în prealabil compania și produsele acesteia, ceea ce i-a oferit un avantaj considerabil. A trecut cu succes de interviul tehnic, în care a trebuit să rezolve probleme de codare și să lucreze cu o echipă de ingineri. „După ce am eșuat la primele patru interviuri, de această dată știam exact ce trebuie să fac și ce întrebări să mă aștept să mi se pună,” povestește el.

Șahriar Hossain s-a angajat la Meta în ianuarie 2024.

Șahriar Hossain s-a angajat la Meta în ianuarie 2024.

Lecții pentru cei aflați în fața respingerilor

O parte din succesul său a venit și din experiențele sale anterioare de interviuri la Meta. De asemenea, a învățat cum să-și structureze CV-ul astfel încât să atragă atenția recrutorilor. „Recrutorii caută impactul pe care l-ai avut la fostele locuri de muncă. Nu este suficient doar să enumerezi proiectele, ci trebuie să explici ce ai realizat, ce provocări ai rezolvat și ce rezultate ai obținut,” explică el.

Pentru cei care încearcă să-și găsească un job, el recomandă să nu se bazeze doar pe CV. „Cea mai bună metodă este să contactezi direct recrutorii prin LinkedIn și să le trimiți mesaje scurte, dar bine structurate, în care să îți exprimi interesul pentru o poziție,” adaugă el. Abilitatea de a contacta recrutorii și de a arăta inițiativă poate face o diferență semnificativă.

Tânărul a folosit și mock interviuri pentru a se pregăti cât mai bine. Aceste sesiuni simulate l-au ajutat să-și construiască încrederea și să se perfecționeze pentru interviurile reale.

Astăzi, el își folosește experiența pentru a-i ajuta pe alții să-și îndeplinească visul de a lucra în domeniul tehnologiei, oferindu-le mentorat și coaching de carieră. „Există mulți oameni talentați care au nevoie doar de un mic impuls și de îndrumare,” spune el, dorindu-și să fie un sprijin pentru cei care își doresc o carieră în tech.

Povestea sa este un exemplu de determinare și curaj, demonstrând că respingerile repetate nu trebuie să fie un obstacol, ci o treaptă în drumul către succes.