17 sept. 2024 | 07:00

Cum obții un card de sănătate în România, dacă ți l-ai pierdut sau deteriorat. Ce documente sunt necesare, care este procedura

ACTUALITATE
Cum obții un card de sănătate în România, dacă ți l-ai pierdut sau deteriorat. Ce documente sunt necesare, care este procedura

Pierderea sau deteriorarea cardului de sănătate poate crea un disconfort, însă procesul de obținere a unui duplicat este bine reglementat și relativ simplu. În baza Ordinului nr. 98/2015, asigurații care se confruntă cu această problemă pot solicita un nou card de sănătate, respectând o procedură clară și rapidă.

Pașii de urmat în cazul pierderii cardului de sănătate

Primul pas important, dacă ai pierdut cardul național de asigurări sociale de sănătate, este să notifici imediat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acest lucru este necesar pentru a preveni orice posibilă utilizare frauduloasă a cardului. Odată ce CNAS primește notificarea, cardul va fi blocat pentru a nu mai putea fi folosit.

După notificare, urmează să soliciți emiterea unui card duplicat. Cererea poate fi depusă personal sau printr-un reprezentant legal ori împuternicit la Casa de Asigurări de Sănătate unde ești înregistrat ca asigurat.

Documente necesare

Pentru a solicita cardul duplicat, trebuie să depui următoarele documente:

  • Copia actului de identitate;
  • Dovada plății contravalorii cardului duplicat, precum și a costului de distribuție a acestuia.

Cererea de eliberare a cardului duplicat trebuie să fie completată și însoțită de toate informațiile necesare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul nr. 98/2015. Formularul include datele personale și motivul pentru care soliciți cardul duplicat, fie că este vorba de pierdere, furt, deteriorare sau alte situații justificate, după cum urmează:

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

………………………….

CERERE

de eliberare a cardului duplicat

  1. Numele:
  2. Prenumele:
  3. [] CNP/ [] CID:
  4. Solicit eliberarea cardului duplicat și declar pe propria răspundere, cunoscând dispozițiile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, următoarele:

Motivul solicitării cardului duplicat:

a) [] Pierdere;

b) [] Furt;

c) [] Deteriorare;

d) [] Modificări ale datelor personale (menționați numărul cardului mai jos):

e) [] Alte situații justificate:

sau

  1. Solicit eliberarea cardului duplicat pentru:

[] Defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau cardul nu poate fi utilizat din motive tehnice de funcționare (menționați numărul cardului mai jos)

Data . . . . . . . . . .

Semnătura

Procedura de emitere și taxe

Contravaloarea cardului duplicat este stabilită printr-un acord între CNAS, Compania Națională Imprimeria Națională și operatorul de servicii poștale. Casele de Asigurări de Sănătate au obligația de a face publice aceste costuri, împreună cu detaliile contului bancar unde se face plata.

Odată depusă cererea și efectuată plata, termenul de emitere a noului card de sănătate este de maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii.

Ce faci până primești noul card?

Până la primirea cardului duplicat, vei beneficia de o adeverință temporară emisă de CNAS, care îți permite accesul la servicii medicale fără întrerupere. Această adeverință substituie cardul de sănătate pentru o perioadă limitată, însă nu mai mult de 30 de zile.

Astfel, chiar dacă pierderea cardului poate părea o situație stresantă, accesul la servicii medicale nu este compromis. După urmarea acestor pași simpli și depunerea documentelor necesare, vei putea obține un nou card de sănătate și vei avea în continuare acces la toate drepturile tale ca asigurat în sistemul public de sănătate, conform Legal Badger.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele