28 aug. 2024 | 02:23

Un copil a făcut țăndări din greșeală un vas antic rar de 3.500 de ani într-un muzeu. Ce a urmat după

ACTUALITATE
Un copil a făcut țăndări din greșeală un vas antic rar de 3.500 de ani într-un muzeu. Ce a urmat după
Un vas rar din Epoca Bronzului a fost spart de un băiat de cinci ani într-un muzeu din Israel. (Muzeul Hecht)

Un incident neobișnuit a avut loc la Muzeul Hecht din Haifa, Israel, unde un băiețel de patru ani a spart accidental un vas antic de 3.500 de ani în timpul unei vizite. Vasul, care data din Epoca Bronzului, între anii 2200 și 1500 î.Hr., era considerat un artefact rar datorită stării sale aproape intacte, scrie BBC.

Cum s-a întâmplat accidentul

Vasul, care fusese expus fără protecție de sticlă lângă intrarea muzeului, a atras atenția copilului, care a fost curios să vadă ce se află în interiorul lui. Tatăl băiatului, Alex, a povestit că fiul său a tras ușor de vas, moment în care acesta s-a dezechilibrat și a căzut, făcându-se țăndări. Alex a descris șocul pe care l-a simțit văzându-l pe băiat lângă vasul spart, inițial refuzând să creadă că fiul său era responsabil pentru accident.

După ce l-a liniștit pe băiat, Alex a discutat cu un agent de securitate al muzeului despre incident. Muzeul a decis să trateze evenimentul cu înțelegere, recunoscând că vasul a fost distrus accidental de un copil. În consecință, familia băiatului a fost invitată să participe la un tur organizat al expoziției, pentru a transforma experiența într-una educativă.

Vas antic Muzeul Hecht

Un expert are acum sarcina de a reconstrui bucățile sparte. (Foto: Muzeul Hecht)

Răspunsul muzeului și măsurile luate

Muzeul Hecht este cunoscut pentru expunerea artefactelor fără bariere sau protecții de sticlă, considerând că acest mod de prezentare adaugă un farmec special obiectelor arheologice. Lihi Laszlo, reprezentant al muzeului, a subliniat că incidentul nu a fost unul intenționat, și de aceea reacția lor a fost adecvată situației. Deși în alte cazuri de vandalism intenționat se apelează la poliție, acest incident a fost tratat cu înțelegere, având în vedere vârsta copilului și natura accidentală a evenimentului.

Un specialist în conservare a fost deja desemnat să restaureze vasul, iar muzeul a anunțat că artefactul va fi reinstalat pe locul său în scurt timp. Tatăl băiatului a declarat că, deși se vor simți ușurați când vor vedea vasul restaurat, își cer scuze deoarece „nu va mai fi același obiect”.

Vezi și: Cele mai bune 20 de muzee din lume pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață

Importanța vasului și semnificația descoperirii

Vasul antic spart era un exemplu impresionant al ceramicii din regiunea Canaanului, pe coasta estică a Mediteranei. Se crede că vasul a fost utilizat inițial pentru transportul de provizii locale, precum vinul și uleiul de măsline. Importanța sa este cu atât mai mare cu cât datează dintr-o perioadă anterioară domniei regelui biblic David și a regelui Solomon. Majoritatea artefactelor similare descoperite în timpul săpăturilor arheologice sunt de obicei sparte sau incomplete, făcând ca acest vas să fie considerat o descoperire deosebită.

Muzeul Hecht, situat în cadrul Universității din Haifa, este cunoscut pentru colecțiile sale de arheologie și artă. Deși incidentul a fost unul rar, muzeul a afirmat că intenționează să continue tradiția de a expune artefactele fără bariere, considerând că aceasta aduce o valoare specială experienței vizitatorilor.

Acest incident servește ca un memento al fragilității patrimoniului istoric și al importanței de a educa vizitatorii, în special copiii, cu privire la responsabilitatea pe care o avem față de aceste artefacte valoroase.