15 aug. 2024 | 03:06

OMS declară mpox, cunoscută ca „variola maimuței”, drept urgență globală de sănătate: Un nou focar amenință lumea

ACTUALITATE
OMS declară mpox, cunoscută ca
Mpox, cunoscută ca "variola maimuței", declarată urgență globală de OMS.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent focarul de mpox din Africa drept o urgență globală de sănătate, stârnind îngrijorări la nivel internațional. Această decizie vine în urma răspândirii unei tulpini mai periculoase a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, care a fost detectată în patru țări africane care nu fuseseră anterior afectate, scrie CNN.

Conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, răspândirea rapidă a acestei tulpini în estul Republicii Democrate Congo (RDC) și extinderea ei în țările vecine este „foarte îngrijorătoare”. În urma consultării cu un comitet de experți independenți, Ghebreyesus a declarat că situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă în cadrul legislației internaționale privind sănătatea.

O situație alarmantă în Africa

Clada Ib a virusului mpox, care provoacă o formă mai severă a bolii, a fost anterior limitată la RDC, însă acum s-a răspândit în regiuni din Africa de Est. De la începutul anului, peste 17.000 de cazuri de mpox și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări africane, cu un număr semnificativ de cazuri provenind din RDC.

Africa Centers for Disease Control and Prevention a catalogat acest focar drept o urgență de securitate continentală, prima declarație de acest fel de la înființarea agenției în 2017. Potrivit organizației, focarul reprezintă un „eveniment cu risc foarte ridicat”, având în vedere numărul mare de cazuri și severitatea bolii.

Mpox: Ce trebuie să știm

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, este o boală virală care se transmite ușor între oameni și de la animale infectate. Transmiterea poate avea loc prin contact apropiat, precum atingerea, sărutul sau contactul sexual, dar și prin materiale contaminate precum lenjeria de pat, hainele sau acele. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, musculare și de spate, oboseală și ganglioni limfatici măriți.

În 2022, mpox a început să se răspândească și în Europa și America de Nord, ceea ce a determinat OMS să declare o urgență globală de sănătate, status care a fost încheiat în mai 2023. Totuși, actualul focar al cladei Ib a adus o nouă provocare, având o răspândire mai largă și un impact mai sever.

Răspunsul global și măsurile luate

Pentru a combate răspândirea virusului, OMS a aprobat utilizarea de urgență a vaccinurilor împotriva mpox și a dezvoltat un plan regional de răspuns, care necesită finanțare de 15 milioane de dolari. De asemenea, OMS a alocat 1,5 milioane de dolari din Fondul de Contingență pentru Urgențe și a planificat distribuirea a jumătate de milion de doze de vaccin, cu posibilitatea producerii a încă 2,4 milioane de doze până la sfârșitul anului.

Vaccinurile vor fi distribuite inițial în RDC și Nigeria, iar OMS subliniază că acestea reprezintă doar o parte a soluției. Este necesară o supraveghere crescută, diagnosticare și cercetare pentru a înțelege mai bine clada Ib și modul ei de răspândire.

„Putem opri transmiterea mpox printr-un efort concertat care să includă mai multe abordări,” a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, director al Departamentului de Pregătire și Prevenire a Epidemiilor și Pandemiilor din cadrul OMS.

Pe măsură ce comunitatea internațională se mobilizează pentru a controla acest focar, este clar că o cooperare globală eficientă este esențială pentru a preveni o criză de sănătate publică de proporții mai mari.