30 iul. 2024 | 08:30

Impactul băuturilor răcoritoare dietetice asupra sănătății pe termen lung: Ce spune cercetarea despre aspartam?

ACTUALITATE
Impactul băuturilor răcoritoare dietetice asupra sănătății pe termen lung: Ce spune cercetarea despre aspartam?

În ultimii ani, consumul de băuturi răcoritoare cu zahăr a scăzut considerabil, ceea ce reprezintă un câștig important pentru sănătatea publică, având în vedere riscurile asociate cu o dietă bogată în zaharuri. Cu toate acestea, în timp, consumul de băuturi dietetice a crescut semnificativ, ajungând să fie detectate frecvent în apele uzate. Așadar, ce spun studiile despre efectele pe termen lung ale consumului acestor băuturi?

Ce fac băuturile dietetice să fie dulci?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea consumului zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie, iar o reducere suplimentară la sub 5% sau aproximativ 25 de grame pe zi ar aduce beneficii suplimentare pentru sănătate. Majoritatea băuturilor răcoritoare obișnuite conțin cantități mari de zahăr; de exemplu, o cutie de 335 ml de Coca-Cola conține cel puțin șapte lingurițe de zahăr adăugat.

Băuturile dietetice sunt concepute pentru a avea un gust similar cu cel al băuturilor obișnuite, dar fără zahăr. În locul zahărului, acestea conțin îndulcitori artificiali sau naturali. Îndulcitorii artificiali includ aspartamul, zaharina și sucraloza, iar cei naturali includ stevia și extractul de fructul călugărului, care provin din surse vegetale. Mulți îndulcitori artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, așa că este nevoie de cantități mai mici pentru a obține același nivel de dulceață.

Băuturile dietetice sunt promovate ca alternative mai sănătoase la băuturile obișnuite, în special pentru persoanele care doresc să reducă aportul de zahăr sau să își gestioneze greutatea. Cu toate acestea, deși majoritatea adulților și adolescenților înțeleg beneficiile reducerii consumului de zahăr, nu sunt la fel de conștienți de efectele băuturilor dietetice asupra sănătății.

Ce spune cercetarea despre aspartam?

Îndulcitorii artificiali din băuturile dietetice sunt considerați siguri pentru consum de către autoritățile alimentare, inclusiv în SUA și Australia. Cu toate acestea, unii cercetători au ridicat întrebări cu privire la riscurile pe termen lung ale consumului acestora.

Persoanele care consumă frecvent băuturi dietetice sunt mai susceptibile de a dezvolta anumite afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, comparativ cu cei care nu le consumă. Această legătură a fost observată chiar și după ce au fost luate în considerare alte factori alimentari și de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică.

În 2023, OMS a anunțat că aspartamul, principalul îndulcitor utilizat în băuturile dietetice, a fost clasificat ca „posibil carcinogen pentru oameni”. Cu toate acestea, raportul a subliniat că nu există suficiente dovezi științifice actuale pentru a fi pe deplin convinși că aspartamul poate crește riscul de cancer și a evidențiat că este sigur de consumat ocazional.

Vor ajuta băuturile dietetice la gestionarea greutății?

În ciuda denumirii „diet”, băuturile dietetice nu sunt strâns legate de gestionarea greutății. În 2022, OMS a efectuat o revizuire sistematică pentru a evalua dacă utilizarea îndulcitorilor artificiali este benefică pentru gestionarea greutății. Studiile randomizate controlate au sugerat o ușoară pierdere în greutate la persoanele care au folosit îndulcitori artificiali. Cu toate acestea, studiile observaționale au arătat că persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali au tendința de a avea un indice de masă corporală mai mare și un risc crescut de obezitate.

Aceasta a dus la recomandarea OMS ca îndulcitorii artificiali să nu fie utilizați pentru gestionarea greutății. Studiile pe animale au sugerat că consumul de cantități mari de îndulcitori artificiali poate semnala creierului că este lipsit de combustibil, ceea ce poate duce la un consum crescut de alimente. Totuși, dovezile pentru acest fenomen la oameni nu sunt încă dovedite.

Inflamația și problemele dentare

Există unele dovezi preliminare că îndulcitorii artificiali pot irita mucoasa sistemului digestiv, provocând inflamație și crescând probabilitatea de diaree, constipație, balonare și alte simptome asociate sindromului de colon iritabil. Totuși, acest studiu a subliniat că este nevoie de mai multe cercetări.

Consumul de cantități mari de băuturi dietetice a fost, de asemenea, asociat cu boala hepatică, bazată pe inflamație. În plus, consumul de băuturi dietetice este asociat cu eroziunea dentară. Multe băuturi răcoritoare conțin acid fosforic și citric, care pot deteriora smalțul dinților și contribui la eroziunea dentară.

Ca și în multe aspecte ale nutriției, moderația este esențială în cazul băuturilor dietetice. Consumul ocazional de băuturi dietetice este puțin probabil să dăuneze sănătății, dar un consum frecvent sau excesiv poate crește riscurile pentru sănătate pe termen lung. Apa plată, apa infuzată, apa minerală, ceaiurile din plante sau laptele rămân cele mai bune opțiuni pentru hidratare.