26 iun. 2024 | 16:00

Cea mai rapidă pasăre din lume: Zboară cu peste 320 de kilometri la oră

ACTUALITATE
Cea mai rapidă pasăre din lume: Zboară cu peste 320 de kilometri la oră

Șoimul călător nu este deloc lent. Capabil să atingă viteze de peste 320 kilometri pe oră, acest raptor rapid nu este doar cea mai rapidă pasăre din cer, ci și cel mai rapid animal de pe planetă.

Șoimul călător, cel mai rapid animal din lume

Totuși, șoimul călător poate atinge aceste viteze amețitoare doar în timpul unui tip de plonjare cunoscut sub numele de „hunting stoop”. Când vine vorba de zbor orizontal, există o altă pasăre care deține recordul.

Revenind la campionul absolut, un „hunting stoop” este, în esență, o manevră de cădere liberă extrem de periculoasă pe care șoimul o folosește pentru a-și prinde prada. Înălțându-se mult deasupra victimei sale – care poate fi adesea o altă pasăre – șoimul își strânge aripile pentru a deveni mai aerodinamic înainte de a plonja cu capul înainte, aproape vertical.

Cu o fracțiune de secundă înainte de a ajunge la țintă – fie pe sol, fie în aer – șoimul își deschide aripile pentru a frâna și a schimba direcția. Cea mai mare viteză înregistrată vreodată de un șoim călător în timpul unui „hunting stoop” este de 389,46 kilometri pe oră, performanță realizată de un șoim pe nume Frightful din statul Washington.

Păsări rapide

Această coborâre meteorică a fost înregistrată ca parte a unui documentar pentru National Geographic și a început când șoimul a fost eliberat dintr-un avion la o altitudine de 5.182 metri, mult mai mare decât ar zbura în mod normal o astfel de pasăre. Validitatea acestui record a fost pusă la îndoială de unii ornitologi care se întreabă dacă un șoim călător ar putea atinge o asemenea viteză în condiții normale.

Cu toate că au o viteză verticală ridicolă, șoimii călători nu pot concura cu drepneaua mare în ceea ce privește zborul orizontal, propulsat de aripi. În timpul afișărilor de curtare – cunoscute sub numele de „petreceri stridente” – aceste păsări mici își fac numele cunoscut accelerând până la viteza lor maximă, cu cea mai mare viteză de zbor orizontal înregistrată fiind de 111,6 kilometri pe oră.

Deși aceasta este cea mai mare viteză măsurată în mod fiabil la o pasăre în zbor orizontal, se crede pe scară largă că drepneaua mare cu gât alb – o rudă a drepnelei mari – poate atinge viteze mult mai mari, cu rapoarte neconfirmate sugerând o viteză maximă de 169 kilometri pe oră.

Pentru moment, însă, titlul de cel mai rapid animal în zbor orizontal aparține unui mamifer. Spre dezamăgirea fanilor drepnelelor, liliacul cu coadă liberă brazilian a furat coroana, călătorind cu o viteză de 160 kilometri pe ora.