25 iun. 2024 | 17:00

Primele bănci din Țara Românească: Începuturile sistemului financiar modern

ACTUALITATE
Primele bănci din Țara Românească: Începuturile sistemului financiar modern

Economia Țării Românești s-a dezvoltat, iar odată cu asta, au apărut numeroase inițiative pentru organizarea instituțiilor de credit naționale, alături de casele de comerț străine care deschideau secții de schimb și case de bancă.

Când au apărut primele bănci din Țara Românească

Primele idei de înființare a unei bănci naționale datează încă din timpul Regulamentului Organic, când Adunarea Obștească a propus generalului Kiseleff înființarea unei astfel de instituții. Mișcarea revoluționară de la 1848 a reluat această idee, cerând, printre alte reforme, crearea unei bănci naționale, conform proclamației partidului liberal de atunci: „Decretă dar o bancă națională, însă cu fonduri naționale”.

Mai exact, termenul „bancă” provine de la zarafi, care invitau clienții să se așeze pe bănci în timpul operațiunilor de schimb valutar, având în vedere numeroasele monede în circulație.

Un moment important în istoria bancară a Țării Românești a avut loc în 1848, când în centrul vechi al Bucureștiului, la intersecția străzilor Băcani și Blănari, a fost înființată o instituție care avea să devină ulterior banca Marmorosch, Blanc & Co. La acea vreme, cartierul Sf. Gheorghe era centrul comercial al Bucureștiului, găzduind hanuri istorice precum Sf. Gheorghe și Zlătari, care concentrau activitățile comerciale și financiare ale epocii. Negustorii își desfășurau mărfurile la hanul Sf. Gheorghe, iar în hanul Zlătari se realizau operațiunile de schimb și împrumut.

Jacob Marmorosch si istoria sa

În acest context, Jacob Marmorosch a ales să-și înceapă activitatea ca împrumutător de bani și negustor, la colțul fostului hotel Kiriazi. Activitatea sa inițială de negustor a inclus comerțul cu produse coloniale, vopseluri și tablă de acoperișuri, iar legăturile sale cu piețele din Londra, Viena și Lipsca i-au fost de mare folos. Relațiile strânse cu firma Joseph Meyers din Londra i-au asigurat succesul și expansiunea în sectorul financiar.

Astfel, cu un capital inițial de 30.000 de lei, Jacob Marmorosch a reușit să pună bazele unei afaceri prospere. De asemenea, a fost ajutat de cumnatul său, Jacob Lobel, o figură importantă în finanțele epocii și directorul sucursalei din București a Băncii Imperiale Otomane.

Așadar, aceste inițiative și începuturi au marcat primele etape în dezvoltarea marilor instituții financiar-bancare din Țara Românească, contribuind la modernizarea economiei naționale.