13 mai 2024 | 06:00

Salariul de 3.000 de euro din România la care nu se îngrămădesc oameni. Cât de gravă a ajuns criza de tractoriști din agricultura românească

ACTUALITATE
Salariul de 3.000 de euro din România la care nu se îngrămădesc oameni. Cât de gravă a ajuns criza de tractoriști din agricultura românească

Agricultura românească se confruntă cu o criză severă de forță de muncă, în special în rândul tractoriștilor, deși salariile pot ajunge și la 3.000 de euro pe lună.

Criza forței de muncă în agricultura românească

România, o țară cu o vastă suprafață agricolă de aproximativ 14,7 milioane de hectare, dintre care 10 milioane sunt terenuri arabile, se confruntă cu o lipsă acută de tractoriști. Fermierii locali sunt disperați să găsească persoane calificate care să opereze tractoarele moderne, însă tinerii nu se arată interesați de această profesie, în ciuda salariilor atractive.

Salariul unui tractorist poate varia între 3.000 și 4.000 de lei lunar, dar sunt cazuri în care angajații pot câștiga până la 14.000 de lei, în funcție de utilajele manevrate, cele mai mari salarii fiind oferite în Ardeal. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nu reușesc să atragă suficienți tineri în acest domeniu, nici măcar cu salarii comparabile cu cele din Vest.

Problemele educaționale și percepțiile sociale

Una dintre principalele probleme este că liceele agricole, concentrate în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, nu reușesc să pregătească suficient elevii pentru a face față cerințelor tehnologice din ce în ce mai complexe ale utilajelor agricole moderne. Mulți elevi admit că nu își doresc o carieră în agricultură, obiectivul lor fiind doar să completeze 12 clase.

Pe lângă deficiențele în educație, există și o stigmatizare socială asociată muncii în agricultură. Mulți tineri consideră că a lucra în acest sector este o rușine, preferând să viseze la mașini de lux și vile decât să se confrunte cu realitățile unei munci fizice grele. Fermierii, cum ar fi Dan Câmpean, subliniază că munca de tractorist este adesea privită cu dispreț, în ciuda condițiilor de muncă decente și a pauzelor oferite pentru masă, țigară și cafea.

Această criză de tractoriști este agravată de faptul că majoritatea celor cu experiență aleg să plece să lucreze în străinătate, în țări precum Spania, Italia sau Germania, unde condițiile de muncă sau salariile pot fi percepute ca fiind mai avantajoase.

Perspective și soluții posibile

Pentru a remedia această situație, ar fi necesară o reformă a sistemului de educație agricolă, astfel încât să fie mai atractiv și mai aliniat la cerințele pieței de muncă actuale. De asemenea, este esențială schimbarea percepției publice despre munca în agricultură, prin campanii de conștientizare și prin prezentarea realităților sectorului într-o lumină mai favorabilă.

Deși salariile sunt atractive și există posibilitatea de a câștiga suplimentar prin ore suplimentare, fără o schimbare în educație și percepție, criza de tractoriști din România este posibil să persiste și să se agraveze în anii următori

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele