10 mai 2024 | 13:51

NASA a facut un motor care încalcă legile fizicii. Cum ar fi posibilă propulsia fără combustibil

ACTUALITATE
NASA a facut un motor care încalcă legile fizicii. Cum ar fi posibilă propulsia fără combustibil

Un inginer NASA și cofondator al Exodus Propulsion Technologies susține că sistemul de propulsie fără combustibil al companiei sale a generat suficientă tracțiune pentru a contracara gravitația Pământului.

Această descoperire, care pare să sfideze legile cunoscute ale fizicii, ar putea revoluționa călătoriile spațiale pentru următorul mileniu.

Dr. Charles Buhler, veteran al programelor prestigioase NASA precum Space Shuttle, Stația Spațială Internațională (ISS), Telescopul Hubble și programul actual NASA Dust, consideră că această nouă forță fundamentală reprezintă o descoperire istorică.

Conceptul unei propulsii fără combustibil, cunoscută și sub numele de „motor imposibil”, a fost introdus pentru prima dată în 2001 de inginerul electrician britanic Roger Shawyer.

Despre EmDrive, așa cum a fost numit la vremea respectivă, se pretindea că este fără reacție, nu necesită combustibil și sfidează legile cunoscute ale fizicii, în special conservarea impulsului. În ciuda a două decenii de teste, EmDrive a fost considerat în cele din urmă o pierdere de timp în 2021.

Cu toate acestea, visul unei mașini fără combustibil a persistat, iar acum a apărut un nou concurent cu sprijinul unui fost om de știință NASA.

Buhler, care a contribuit la înființarea Laboratorului de Electrostatică și Fizică a Suprafețelor la Centrul Spațial Kennedy din Florida, afirmă că echipa sa de la Exodus Propulsion Technologies a creat un motor propulsat de o „Nouă Forță” în afara legilor noastre cunoscute ale fizicii.

Cum funcționează EmDrive în prezent

Recentul EmDrive, de la NASA, constă dintr-o cavitate conică umplută cu microunde. Inventatorul dispozitivului, inginerul britanic Roger Shawyer, propune că microundele care ricoșează în interiorul cavitații pot crea o diferență în presiunea de radiație, rezultând o tracțiune netă spre partea îngustă a conului.

Acest concept contestă înțelegerea noastră a fizicii, sugerând că un sistem închis poate genera propulsie fără nicio masă de reacție externă.

Comunitatea științifică rămâne extrem de sceptică cu privire la capacitățile preconizate ale EmDrive. Mulți fizicieni susțin că acest concept încalcă legile bine stabilite ale fizicii, în special conservarea impulsului.

Ei susțin că orice tracțiune aparentă măsurată în experimentele EmDrive este probabil din cauza erorilor experimentale, cum ar fi curentele de aer sau efectele termice.

Mai multe echipe de cercetare au încercat să reproducă tracțiunea pretinsă a EmDrive, cu rezultate variate.

În 2016, o echipă din laboratorul Eagleworks al NASA a pretins că a măsurat o tracțiune mică, dar consistentă, dintr-un dispozitiv EmDrive. Cu toate acestea, constatările lor nu au fost supuse revizuirilor colegilor și au fost criticate pentru posibile defecte metodologice.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele