08 apr. 2024 | 10:58

NASA, cu un pas mai aproape de Lună. Giganții din tehnologie care au intrat în cursa pentru spațiu

ACTUALITATE
NASA, cu un pas mai aproape de Lună. Giganții din tehnologie care au intrat în cursa pentru spațiu
Moon Racer / Intuitive Machines

NASA pregătește terenul pentru viitoarele sale misiuni Artemis către Lună, iar trei companii au intrat în lupta pentru șansa de a-și trimite propriile vehicule pe suprafața lunară.

Competiția, „lansată la apă”

Agenția Spațială a anunțat recent că a ales Intuitive Machines, Lunar Outpost și Venturi Astrolab pentru a dezvolta vehiculele lor de teren lunar (LTV) într-un studiu de fezabilitate ce va dura, cel mai probabil, un an de zile.

După această etapă, doar unul dintre vehicule va fi selectat pentru o misiune demonstrativă, în care va fi trimis pe Lună pentru teste de performanță și siguranță.

Planurile NASA prevăd utilizarea LTV-ului începând cu echipajul Artemis V, programat să fie lansat la începutul anului 2030.

Acest vehicul lunar trebuie să îndeplinească dubla funcție de a servi ca mijloc de transport pentru astronauți și ca explorator operațional de la distanță, adaptându-se la cerințele extrem de variate ale mediului lunar.

Compania selectată de NASA va băga în buzunare 4,6 miliarde de dolari

Compania selectată va semna un contract cu NASA pentru serviciile lunare ale vehiculului până în 2039, cu o valoare potențială a tuturor comenzilor de sarcini legate de LTV estimată la până la 4,6 miliarde de dolari. În plus, compania va putea utiliza LTV-ul său pentru activități comerciale în timpul liber.

Intuitive Machines, Lunar Outpost și Venturi Astrolab sunt cele trei companii care au intrat în această competiție.

Intuitive Machines, deja familiarizată cu colaborările cu NASA în cadrul programului de Servicii Comerciale de Încărcături Lunare (CLPS), dezvoltă vehiculul Moon Racer.

Venturi Astrolab lucrează la Flex, în timp ce Lunar Outpost se concentrează pe vehiculul Lunar Dawn.

Toate aceste vehicule trebuie să poată susține un echipaj format din doi astronauți și să reziste condițiilor aspre de la polul sudic al Lunii.

„Vom folosi LTV-ul pentru a ajunge în locuri la care altfel nu am avea acces, extinzând astfel capacitatea noastră de explorare și posibilitățile de a face descoperiri științifice noi”. a declarat Jacob Bleacher, un important om de știință al explorării de la NASA.

Astfel, competiția pentru dezvoltarea vehiculelor lunare aduce o nouă dimensiune în cursa spațială și deschide noi oportunități pentru explorarea și colonizarea viitoare a Lunii. Mai mult, aduce inclusiv venituri substanțiale pentru compania care va avea norocul de a fi selectată.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele