08 apr. 2024 | 12:06

Singura gară din Romania aflată la gura unei peșteri. Locul ar ascunde comori fabuloase ”protejate de un blestem” – Peștera Bolii

ACTUALITATE
Singura gară din Romania aflată la gura unei peșteri. Locul ar ascunde comori fabuloase ”protejate de un blestem” - Peștera Bolii
Peștera Bolii, Petroșani, judetul Hunedoara

În inima Transilvaniei, departe de forfota cotidiană, se ascunde un loc cu adevărat spectaculos, atât prin frumusețea sa naturală, cât și prin misterul care îl învăluie. Este vorba despre Peștera Bolii, situată în județul Hunedoara, un loc care atrage nu doar prin frumusețea sa, ci și prin poveștile legate de comorile fabuloase pe care le-ar adăposti.

O oază de răcoare și istorie

Peștera Bolii, cu temperatura sa interioară constantă de șapte grade Celsius, devine un refugiu ideal în zilele caniculare de vară. Acest tunel natural, străpuns de apele Pârâului Jupâneasa prin calcarele Dealului Bolii, oferă o experiență unică vizitatorilor. Însă, ceea ce o diferențiază cu adevărat este faptul că adăpostește singura gară din România construită într-o peșteră. Astfel, Peștera Bolii devine nu doar un monument al naturii, ci și unul al ingeniozității umane.

Pestera Bolii 4

În anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu

Misterul comorilor ascunse

În jurul Peșterii Bolii plutește un aer de mister, susținut de legende despre comori fabuloase și aurul dacic ascuns, bine păzite de un blestem care împiedică descoperirea lor. De-a lungul timpului, peștera a fost asociată cu pasaje secrete și sisteme complexe de deschidere, despre care se spune că ar duce la aceste comori. În ciuda căutărilor, nimic nu a fost descoperit până acum, ceea ce amplifică și mai mult aura de mister a locului.

Peștera, un templu al muzicii și istoriei

Peștera Bolii nu este doar un loc de refugiu în zilele toride, ci și un spațiu în care istoria și cultura se împletesc armonios. În perioada interbelică, peștera a găzduit concerte muzicale, profitând de acustica deosebită a sălii principale. Speologii și voluntarii au lucrat împreună pentru a restaura și conserva frumusețea naturală a peșterii, instalând podețe și sistem de iluminat, pentru a face experiența vizitatorilor și mai plăcută.

Pestera Bolii 3

În perioada interbelică, Peștera Bolii găzduia concerte muzicale

Un loc de vizitat

Peștera Bolii este deschisă publicului în weekend-uri și, cu o programare în avans, și în timpul săptămânii (vezi programul aici). Experiența unică oferită de vizita în această peșteră, împreună cu povestea sa fascinantă și peisajul natural impresionant, o transformă într-un must-see pentru oricine explorează frumusețile Transilvaniei. Taxa de intrare simbolică contribuie la conservarea și întreținerea acestui loc magic, asigurând că generațiile viitoare vor putea, de asemenea, să se bucure de minunile sale.

Gara Pesterea Bolii

Liniile statiei Pestera Bolii. Imagine de pe o carte poștală maghiară circulată în anul 1919