14 mart. 2024 | 17:09

Ce fac românii ca să nu mai returneze PET-uri: De ce nu mai vor garanția de 50 de bani

ACTUALITATE
Ce fac românii ca să nu mai returneze PET-uri: De ce nu mai vor garanția de 50 de bani

Din ce în ce mai mulți români aleg să renunțe la returnarea PET-urilor pentru garanția de 50 de bani.

De ce nu mai returnează românii PET-urile

Ei preferă, în schimb, soluții mai comode și economice. Aparatele de filtrare a apei și purificatoarele au devenit opțiuni tot mai populare, eliminând necesitatea achiziționării apei îmbuteliate și a gestionării ambalajelor pentru recuperarea garanției.

Unii consumatori preferă să investească în căni filtrante, văzând în ele o soluție mai prietenoasă cu mediul și mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Cu prețuri ce pornesc de la o sută de lei, aceste căni devin o alternativă economică pe termen lung, care oferă acces constant la apă curată și potabilă.

În plus, există și opțiuni precum abonamentele la companii de livrare a apei acasă, care înregistrează o creștere semnificativă a cererii în ultima perioadă. În București, chiar și proprietarii de cafenele încep să ofere apă filtrată direct de la robinet, înlocuind astfel necesitatea cumpărării apei îmbuteliate.

Cum funcționează programul

La fel ca în urmă cu foarte mulți ani în România, recipientele reciclabile de băuturi au putut fi transformate în bani, prin returnarea lor la aproape orice magazine. Particularitățile sistemului sunt deja destul de bine puse la punct, iar de implementare se ocupă RetuRO Sistem Garanție Returnare.

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o nouă companie înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Astfel, plătești în plus 50 de bani la achiziția oricărei băuturi, dar primești înapoi acei bani la returnarea ambalajului gol.

După golirea ambalajului, orice consumator îl poate aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi pe loc valoarea garanției plătite inițial. În mod previzibil, nu mai este necesară prezentarea bonului fiscal de la achiziția inițială. În mod oficial, scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele în economia circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.