07 mart. 2024 | 10:00

Vouchere de până la 10.000 de lei pentru românii care stau la casă, cel mai nou program Rabla. Ce poți face cu banii, care sunt beneficiarii

ACTUALITATE
Vouchere de până la 10.000 de lei pentru românii care stau la casă, cel mai nou program Rabla. Ce poți face cu banii, care sunt beneficiarii

Statul român pregătește un nou program de ajutor financiar destinat cetățenilor care locuiesc la curte, oferind vouchere cu sume semnificative pentru îmbunătățirea sistemelor de încălzire ale locuințelor.

Acesta reprezintă o veste imensă pentru mulți români, venind în sprijinul celor care doresc o alternativă mai eficientă și mai ecologică la metodele tradiționale de încălzire.

Detalii despre programul „Rabla pentru sobe”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că proiectul, denumit „Rabla pentru sobe”, a intrat în faza finală de pregătire și este programat să fie lansat în primăvara acestui an. Cu un buget impresionant de 500 de milioane de lei, programul își propune să faciliteze accesul la aparate de încălzire moderne pentru locuitorii din comunele situate în 27 de județe, conform Legii montane nr. 197/2018.

O noutate importantă adusă de acest program este extinderea listei de echipamente considerate eligibile. Ministrul Fechet a menționat că, în urma consultărilor publice, s-a decis includerea în program a unor costuri suplimentare legate de instalarea unor coșuri de fum sigure pentru noile sobe, accentuând astfel pe normele de siguranță la incendiu. Această modificare vizează nu doar îmbunătățirea eficienței energetice, ci și creșterea nivelului de siguranță al locuințelor beneficiarilor.

„Am avut ieri (marţi, 27 februarie 2024, n.r.) o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente.

Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.

Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul.

Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a declarat ministrul Mediului, la finalul ședinței de Guvern.

Care sunt beneficiarii Rabla pentru sobe

Programul va oferi o finanțare de 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, cu un plafon maxim de 10.000 de lei, TVA inclus, pentru fiecare aparat de încălzire achiziționat. Acest ajutor financiar substanțial îi va ajuta pe mulți români să treacă la sisteme de încălzire mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, în timp ce își reduc costurile pe termen lung.

Beneficiarii eligibili pentru programul „Rabla pentru sobe” sunt locuitorii din comunele specificate în Legea montane, care vor avea posibilitatea să aplice pentru finanțare începând din această primăvară. Dezvoltarea și implementarea unei aplicații informatice de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va facilita procesul de înscriere și decontare, asigurând o implementare eficientă și accesibilă a programului.

Astfel, românii care stau la casă vor putea să beneficieze nu doar de un ajutor financiar semnificativ pentru îmbunătățirea confortului termic al locuințelor, ci și de oportunitatea de a contribui la eforturile de protecție a mediului prin utilizarea unor soluții de încălzire mai curate și mai durabile. Cu sprijinul statului, tranziția către o încălzire eficientă și ecologică devine nu doar o necesitate, ci și o realitate accesibilă pentru tot mai mulți cetățeni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele