29 feb. 2024 | 14:58

Fotbalistul român de „aur” care a fugit de acasă la 16 ani și a făcut închisoare după ce a bătut un milițian. Ce a pățit după acel incident

SPORT
Fotbalistul român de
Alexandru Boc, fost fundaș al naționalei României. A câștigat două titluri, cu Petrolul și Craiova

A fost unul dintre cei mai buni fotbaliști ai României. A fugit de acasă la 16 ani, a făcut închisoare pentru că a bătut un colonel de securitate, iar incidentul i-a afectat grav cariera. Povestea incredibilă de viață a lui Alexandru Boc.

De ce a fost condamnat Alexandru Boc

Alexandru Boc s-a născut pe 3 iunie 1946 și a fost unul dintre cei mai buni fundaşi din generaţia sa. A debutat la seniori pentru Petrolul, în 1964 şi a mai jucat ulterior pentru Dinamo, Sportul Studenţesc, Rapid şi Universitatea Craiova. Apoi, a fost vicepreședintele LPF, în perioada în care Dumitru Dragomir a condus fotbalul românesc. Povestea de viață a fostului fotbalist este una incredibilă.

Viața lui Alexandru Boc a fost marcată de trei momente importante. La vârsta de 16 ani a fugit de acasă pentru a ajunge fotbalist. Dar cariera sa a avut de suferit din cauza unui incident petrecut într-un restaurant din Bucureşti. L-a lovit pe un colonel de securitate, fără să ştie cine era acesta, şi a fost trimis la închisoare. A fost condamnat la doi ani şi jumătate, dar a ieşit după un an şi o lună. ”Eram cel mai bun fotbalist al României şi am vrut să salvez un prieten”, spunea Alexandru Boc, cu câțiva ani în urmă.

M-a înjurat de mamă. Şi a vrut să îmi dea cu capul în gură. Şi atunci m-am aplecat şi i-am dat un pumn. Ospătarii care erau la bar să ia comenzile au văzut. Au sărit pe el, eu am plecat. Nici nu mai puteam să mă apropii de el.

Vezi și: Fotbalistul lăsat fără nume de Ceaușescu. I l-a transformat într-o inițială și era interzis peste tot

A venit portarul după o oră aşa, el, sărind toţi pe el a căzut, l-a călcat pe picior, şi-a rupt piciorul, dar la proces a zis că din pumnul meu s-a învârtit ca un titirez şi şi-a fracturat piciorul. Şi eu le spun să stea liniştiţi. Ăla era căpitan de securitate, dar era în civil, clientul lor, venea seară de seară”, a povesti Alexandru Boc, pentru Orange Sport.

Alexandru Boc - LPF Romania Fotbal

Alexandru Boc

A fost scos din viața sportivă

Dar cel mai greu moment s-a petrecut în anul 1976. Alexandru Boc a fost scos din viaţa sportivă din cauza condamnării. Atunci, era căsătorit şi avea un copil. Fostul fotbalist a povestit că a vrut să ia copilul şi să sară în faţa maşinii lui Ceauşescu, dar n-a putut pentru că era urmărit.

Din cauza acelui incident, a ratat inclusiv prezenţa la Campionatul Mondial din 1970.

După ce a fost scos din viața sportivă, a făcut Institutul economic de la Craiova și a ieşit economist. Soţia şi fiica lui au emigrat legal în Germania, însă el nu le-a urmat pentru că avea în România pe mama şi sora sa.

Vezi și: Legenda fotbalului românesc, sfârșit tragic: Dan Coe s-a sinucis sau a fost ucis, departe de România, pentru că a vorbit liber?

Alexandru Boc a spus și cum era perceput de regimul comunist. Dacă în prima parte a carierei era văzut ca un foarte bun fotbalist, apoi lucrurile s-au schimbat.

”După ce am fost condamnat şi Nicolae Ceauşescu s-a interesat personal de ce fac şi chiar am fost subiect de discuţie în cadrul unei şedinţe a Comitetului Central al PCR, ca o oaie neagră a societăţii. Toată lumea fugea de mine”, a afirmat fostul fotbalist.

Alexandru Boc - Fotbal Romania

Alexandru Boc

S-a iubit cu una dintre cele mai frumoase femei din lume

Considerat unul dintre cei mai seducători bărbați ai generației sale, Alexandru Boc a avut relaţii cu Corina Chiriac şi cu cântăreaţa Natalia Guberna şi a cucerit alte femei frumoase, de la actriţe la balerine şi sportive.

Dar a făcut o adevărată pasiune pentru Salomea, nimeni alta decât nepoata şahului Iranului, Mohamed Reza Pahlavi, la vremea respectivă, în anii 1960, cel mai bogat om din lume. S-au cunoscut în timpul unui turneu pe care el îl efectua cu Dinamo la Teheran. Cei doi au fost logodiți, dar s-au despărţit pentru că ea dorea ca el să renunţe la fotbal şi să cutreie lumea, să se plimbe.

Vezi și: A câștigat de două ori Cupa Campionilor și a fugit din România printr-un tunel, până în țara vecină. Aventura pentru libertatate a fotbalistului Miodrag Belodedici VIDEO

”Numai că eu un singur lucru am iubit mai mult decât femeile, fotbalul! Nu am putut renunţa la fotbal deşi mi se oferea tot raiul de pe pământ”, spune Alexandru Boc, cu ceva ani în urmă.

Alexandru Sandu Boc - fotbal LPF

Alexandru (Sandu) Boc în prezent

Alexandru Boc a trăit o poveste de iubire și cu actrița Aimee Iacobescu. El a afirmat că aceasta îl tot bătea la cap că vrea să se mărite, dar povestea lor nu s-a terminat la altar.

Fostul fotbalist a jucat și într-un film. ”Castele de nisip”, aşa se numeşte pelicula în care Alexandru Boc a jucat alături de nume celebre ale filmului românesc: Toma Caragiu, Jean.Constantin, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele