08 feb. 2024 | 10:00

Cel mai rar pașaport din lume te va uimi. Cu ce privilegii vine, cine îl obține, din ce ”țară” vine

ACTUALITATE
Cel mai rar pașaport din lume te va uimi. Cu ce privilegii vine, cine îl obține, din ce ”țară” vine

Într-o lume unde pașapoartele deschid porțile către explorări globale și libertate de mișcare, există un document de călătorie atât de rar încât puțini au auzit de el sau l-au văzut vreodată.

Acesta aparține Ordinului Suveran Militar de Malta, o entitate unică pe scena internațională, care combină tradiția cavalerilor medievali cu funcționarea modernă a unei organizații umanitare globale. Dar mai mult decât atât, este o națiune suverană fără teritoriu propriu, recunoscută pe plan internațional și cu un statut de observator la Națiunile Unite.

Citește și: Unde pleci în vacanță în Europa ca să scapi de frigul din România. Destinațiile europene cu soare și căldură, chiar și acum

De ce este interesant acest pașaport

Pașaportul purpuriu al Ordinului Suveran Militar de Malta, cu litere aurii și blazonul său distinct, este unul dintre cele mai rare documente de călătorie din lume. Emiterea sa este limitată la membrii Consiliului Suveran, liderii misiunilor diplomatice ale Ordinului și familiile acestora, cu doar aproximativ 500 de exemplare în circulație la nivel mondial. Acesta oferă un nivel de prestigiu și recunoaștere internațională, deschizând uși în aproximativ 120 de țări unde Ordinul are operațiuni umanitare.

Cu o istorie ce datează din jurul anului 1099, Cavalerii de Malta au avut origini cavalericești în Ierusalim, primind arhipelagul maltez în 1530. Deși Napoleon Bonaparte i-a exilat în 1798, Ordinul și-a continuat misiunea, cu sediul actual la Roma. Cu toate acestea, prezența sa rămâne simțită în Malta, unde președintele Ordinului, Daniel de Petri Testaferrata, subliniază impactul global și local al membrilor săi.

Citește și: Cele mai bune destinații culturale din Europa: Ce să vizitezi anul acesta, ca să-ți îmbogățești cultura generală

Unicitatea juridică și diplomatică

Această entitate suverană posedă propriile plăcuțe de înmatriculare, ștampile, monedă și, desigur, pașapoarte, în ciuda faptului că nu are teren propriu. Primele pașapoarte ale Ordinului au fost emise în anii 1300, oferind documente care atestau rolul membrilor săi ca ambasadori. După cel de-al Doilea Război Mondial, pașaportul diplomatic al Ordinului a început să fie utilizat într-un mod asemănător cu pașapoartele naționale moderne, consolidând rolul său în diplomația internațională.

Pașaportul Ordinului Suveran Militar de Malta este mai mult decât un simplu document de călătorie; este un simbol al istoriei bogate, al suveranității unice și al angajamentului continuu al Ordinului pentru ajutor umanitar la nivel mondial. Raritatea sa, împreună cu privilegiile pe care le oferă, îl face unul dintre cele mai fascinante și enigmatice obiecte de pe scena internațională, un artefact viu al unei epoci trecute care servește scopuri moderne. Într-o lume în care granițele sunt adesea rigide, pașaportul Ordinului de Malta reprezintă o punte între istorie, diplomație și umanitarism.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele