Oamenii plătesc enorm pentru înmormântările pe Lună: Care e prețul noii „fițe” a bogaților
Landerul Peregrine (care și-a finalizat reintrarea controlată în atmosferă la sfârșitul săptămânii trecute) transporta cenușă umană, inclusiv pe cea a celebrului autor de science-fiction Arthur C. Clarke. Iată ce înseamnă, de fapt, înmormântările pe Lună.
Înmormântările pe Lună, noua „fiță” a bogaților
Un parteneriat comercial a permis, de asemenea, clienților plătitori să-și trimită amintirile pe Lună. Pe măsură ce explorarea spațiului devine din ce în ce mai privatizată și comercială, acum poți trimite lucrurile preferate pe Lună. Dar ce înseamnă asta, atât din punct de vedere etic, cât și din punct de vedere legal?
Compania americană Astrobotic deține Peregrine, care are dimensiunea unei mașini mici. A avut probleme fatale cu combustibilul la scurt timp după ce a fost lansată pe racheta Vulcan Centaur de la Cape Canaveral. La bord sunt „canistre de vanitate”. Ideea a apărut în cadrul unui parteneriat între firma și compania globală de transport de marfă DHL.
Conform acordului, oricine poate trimite pachete de doi centimetri și jumătate pe cinci centimetri, pe suprafața lunară, pentru mai puțin de 500 de dolari. În afară de dimensiune, au existat și alte câteva limitări cu privire la ceea ce putea conține fiecare pachet.
Astrobotic, fondată în 2007 și cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania, este una dintre numeroasele companii americane care furnizează servicii comerciale de încărcare utilă lunară NASA pentru a furniza știință și tehnologie pe Lună. Peregrine transporta și instrumente științifice din șase țări și multe echipe științifice.
Odată cu accelerarea privatizării spațiului, labirintul etic și legal se adâncește
Poate în mod surprinzător, trimiterea de cenușă în spațiu nu este nouă la bordul zborurilor suborbitale și orbitale Pământului. Două companii americane fac o afacere cu serviciul începând de la doar câteva mii de dolari – Celestis și Elysium Space. Practica este îmbrățișată de mulți, inclusiv de astronauți care au fost în spațiu.
O înmormântare pe Lună (da, poți cumpăra una) costă mai mult – în jur de 13.000 USD. Încărcăturile utile comerciale lansate de pe pământul SUA necesită aprobare, dar acel proces de aprobare acoperă doar siguranța, securitatea națională și politica externă.
Peregrine, dacă ar fi făcut-o, ar fi marcat prima înmormântare lunară comercială. Este un teritoriu neexplorat, pe măsură ce alte planete devin la îndemână.
NASA s-a angajat să se consulte în viitor, după un avertisment din partea Navajo, când, în urmă cu 20 de ani, a transportat o parte din cenușa lui Eugene Shoemaker pe Lună la bordul sondei Lunar Prospector. La fel ca multe alte culturi indigene, națiunea Navajo consideră Luna sacră și se opune folosirii ei ca loc memorial.
Cu toate acestea, NASA a declarat într-un briefing de presă că nu are control asupra a ceea ce se afla pe Peregrine, subliniind decalajele dintre întreprinderile comerciale și legea internațională a spațiului.
O altă întrebare se referă la regulile din națiunile individuale despre unde și cum poate fi localizată, manipulată și transportată cenușa umană și cum s-ar putea extinde acestea în spațiu. De exemplu, în Germania, cenușa trebuie îngropată într-un cimitir.
Tratatul pentru spațiul cosmic (OST) declară spațiul „provincia întregii omeniri”, interzicând totodată aproprierea națională. Cu toate acestea, nu reușește să abordeze ceea ce pot face companiile private și persoanele fizice.
Recentele Acorduri Artemis, semnate de 32 de națiuni, extind protecția la locurile lunare de importanță istorică. Dar aceste protecții se aplică doar guvernelor, nu misiunilor comerciale. Și nimeni nu deține Luna pentru a acorda drepturi de înmormântare, sau orice altă lume sau corp ceresc. Tratatul cere statelor să autorizeze și să supravegheze activitățile în spațiu. Este nevoie de „aprecierea cuvenită” pentru interesele altor state.
Vezi și: Luna se micșorează: Cum ne afectează acest fenomen, ce au descoperit astronomii