18 ian. 2024 | 11:51

Câinii latră, ursul merge: Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și TikTok tot ce știu ele fac, în ciuda regulilor UE

ACTUALITATE
Câinii latră, ursul merge: Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și TikTok tot ce știu ele fac, în ciuda regulilor UE

Un grup de companii majore de tehnologie și media, inclusiv Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și ByteDance (proprietarul TikTok), a fost acuzat de nerespectarea regulilor de concurență digitală din Uniunea Europeană.

Această acuzație a fost formulată printr-o scrisoare deschisă semnată de 24 de firme, printre care se numără Adevinta, Ecosia, Element, Proton și altele.

Ce susțin semnatarii scrisorii deschise

Semnatarii susțin că acești giganți tehnologici, denumiți „gardieni” conform Legii serviciilor digitale a UE, nu au întreprins acțiuni suficiente pentru a-și aduce afacerile în conformitate cu noile reguli digitale.

Vezi și: Ce face Google cu banii utilizatorilor, inclusiv ai românilor: cumpărăturile care te pun pe gânduri, se pregătesc de viitor

Conform noilor reglementări, companiile cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și o capitalizare de piață de peste 75 de miliarde de euro sunt considerate a fi „gardieni”.

Giganții trebuie să facă aplicațiile de mesagerie compatibile cu cele ale concurenților, să ofere utilizatorilor posibilitatea de a decide asupra aplicațiilor preinstalate pe dispozitive, printre altele.

Semnatarii scrisorii deschise afirmă că aceste companii nu au reușit să se angajeze în dialog cu terții și au prezentat soluții care nu respectă cerințele Legii serviciilor digitale a UE.

De asemenea, ei subliniază că atât întreprinderile, cât și consumatorii au fost lăsați în întuneric cu privire la ceea ce se va întâmpla după termenul-limită esențial de 7 martie 2024.

Vezi și: Verifică-ți adresa de Gmail acum! Google va șterge milioane de conturi de mail „uitate”. Cum te asiguri că al tău va rămâne în siguranță

Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și TikTok, chemate la apel

Semnatarii îndeamnă aceste companii să se angajeze rapid într-un dialog constructiv cu utilizatorii de afaceri și alte părți interesate, precum asociațiile de afaceri și consumatori.

Ei cer, de asemenea, Comisiei Europene și Parlamentului European să asigure respectarea legii.

Christian Kroll, CEO și co-fondator al Ecosia, a subliniat importanța controlului autorităților de reglementare asupra marilor companii de tehnologie.

El și-a exprimat optimismul cu privire la schimbările iminente și a menționat necesitatea unei „varietăți de alegere” corect proiectată pentru a evita consolidarea dominației unui singur gardian, cum ar fi Google.

Vezi și: Procesul împotriva Google, fără precedent. Cum s-a îmbogățit gigantul din monopol, americanii s-au săturat de situație

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele