17 nov. 2023 | 10:11

Procesul împotriva Google, fără precedent. Cum s-a îmbogățit gigantul din monopol, americanii s-au săturat de situație

ACTUALITATE
Procesul împotriva Google, fără precedent. Cum s-a îmbogățit gigantul din monopol, americanii s-au săturat de situație

Americanii au expus recent argumente importante împotriva gigantului Google, deținut de Alphabet, ceea ce reprezintă, practic, încheierea unei prime etape de prezentare a probelor, într-o luptă judiciară în care se aduc acuzații de încălcarea legislației antitrust, pentru păstrarea monopolului.

Vezi și: Schimbarea de la Google care te va lua prin surprindere. Ce se întâmplă cu funcția de căutare

Cum a evoluat procesul împotriva gigantului, până acum

În cadrul procesului, care a început în data de 12 septembrie, Departamentul de Justiție a încercat să dovedească crearea unui monopol de către Google, dar și abuzul de putere.

Această acțiune, inițiată în timpul administrației Trump, a reprezentat primul din cele patru cazuri menite să sancționeze liderii din domeniul tehnologiei.

Al doilea caz, împotriva Meta, a fost deschis tot în timpul administrației Trump, în timp ce autoritățile antitrust sub conducerea lui Biden au lansat un al doilea caz împotriva Google și unul împotriva Amazon.com.

Vezi și: Ce știe Google despre tine și cum poți afla acest lucru

Google câștigă bine din monopol

Alphabet a raportat, de altfel, un profit net de 19,69 miliarde de dolari pentru perioada iulie-septembrie 2023, în creștere față de 13,91 miliarde de dolari, în aceeași perioadă a anului 2022.

Veniturile pentru acest trimestru au totalizat 76,69 miliarde de dolari, ceea ce, evident, nu este deloc lucru puțin.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, s-a susținut că Google deține puterea de a majora tarifele pentru reclame fără a pierde publicitatea, în sine, prezentându-se rezultatele unor experimente realizate de companie.

S-a argumentat, de asemenea că, în ceea ce privește cota de piață, aceasta este de aproape 90% deținută de Google în Statele Unite ale Americii și sugerează că gigantul are puține motive pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, aceasta fiind o consecință directă.

John Schmidtlein, avocat desemnat pentru Google, a reiterat una dintre principalele căi de apărare ale companiei pe durata procesului și s-a referit la plăți care reprezintă acorduri legale de împărțire a veniturilor rezultate din competiție și care ar fi avut ca scop asigurarea actualizărilor și securității datelor utilizatorilor de către operatorii de telefonie mobilă și producătorii de smartphone-uri.

Cum se va încheia acest proces, evident, rămâne de văzut.

Vezi și: Nici aici nu mai ești în siguranță: Google dă afară zeci de mii de angajați, ce motive invocă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele