15 ian. 2024 | 12:59

Cafea sau ceai? Ce ar trebui să bei dimineață pentru a primi doza optimă de cofeină

ACTUALITATE
Cafea sau ceai? Ce ar trebui să bei dimineață pentru a primi doza optimă de cofeină

Nu există nimic mai bun decât ceașcă de cafea fierbinte pentru a-ți începe ziua. Pentru unii primordial este gustul, în timp ce pentru alții contează impulsul de energie. Totuși, ce este mai bun, ceaiul sau cafeaua?

Vezi și: De ce este bine să bei mereu apă înainte de cafea. Efectul surprinzător pe care îl produce în corp

Cafea versus ceai

Răspunsul se schimbă în funcție de modul în care pregătești băutura, susțin cercetătorii în domeniu.

Ceaiul este băutura obținută prin turnarea apei fierbinți peste frunze proaspete sau uscate de la planta Camellia sinensis. Există peste mii de tipuri de ceai, dar acestea intră în principal în categoriile de ceai verde, negru, alb și oolong.

Un studiu din 2008 care a analizat 20 de produse comerciale de ceai a descoperit că nivelul de cofeină al diferitelor tipuri varia între 14 și 61 de miligrame per porție.

Nu exista o asociere particulară între forță și tipul de ceai, însă timpul de infuzare a avut o influență semnificativă asupra concentrației de cofeină.

Conținutul de cofeină al cafelei variază în funcție de dimensiunea și tipul băuturii. Dacă bei un espresso dublu, poți avea între 60 și 100 de miligrame, în timp ce o ceașcă obișnuită variază între 65 și 120 de miligrame, potrivit Universității din Washington.

Cofeina, ca stimulent, preia oboseala mimând adenosina în creier, atașându-se de receptori și împingându-i spre „mișcare”.

Vezi și: Ce să pui în cafea pentru un gust special. Aşa nu va mai fi atât de amară, nu ai nevoie de zahăr

Ce spun oamenii de știință

Poate ai auzit că ceaiul are mai multă coafeină decât cafeaua, dar acest lucru se întâmplă rar.

Dacă analizezi conținutul de cofeină al materiilor prime ale fiecărei băuturi, atunci frunzele de ceai sunt pe primul loc, cu un conținut de 3,5%, comparativ cu doar 1,1–2,2% în boabele de cafea, conform unui studiu din 2009.

Aceasta este, de fapt, o formă de știință, deoarece barmanii creează dimensiunea și forma potrivită a granulelor de cafea pentru a permite fluxulului de apă fierbinte să extragă gustul amărui al cafelei și să îl echilibreze cu nivelul de cofeină.

După cum a spus, de asemenea, și fizicianul și nanotehnologul Dr. David Hoxley pentru Universitatea La Trobe, granulația prea fină duce la o băutură amară puternic cafeinizată, în timp ce granulația prea mare rezultă într-o cafea cu gust acru și un impuls slab de cofeină.

Vezi și: La ibric sau la filtru? Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele