11 ian. 2024 | 08:26

Cum ajungi să plătești mai mult la întreținere în România, după ce ai respectat legea. Consumatorii cu repartitoare montate au facturi mai mari

ACTUALITATE
Cum ajungi să plătești mai mult la întreținere în România, după ce ai respectat legea. Consumatorii cu repartitoare montate au facturi mai mari

Legislația din România obligă toți românii care stau la bloc să-și instaleze repartitoare la calorifere. Inițial, termenul pentru această operațiune a fost de 31 decembrie 2023. Acum, s-a schimbat la 31 decembrie 2024, cu mențiunea că a fost introdus și un ajutor financiar de la stat de 750 de lei pentru cei care nu-și permit investiția.

Partea proastă este că peste jumătate dintre cei care au făcut deja efortul să-și monteze aceste echipamente s-au trezit cu facturi mai mari la căldură comparativ cu cei care nu s-au grăbit în acest sens. Aceasta este concluzia lui Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET.

Citește și: Se dau 750 de lei de la stat în 2024, cel mai nou ajutor financiar. Cum primești banii pentru montarea de repartitoare

Cum ajungi să plătești mai mult la căldură, de unde vin inechitățile absurde

Motivul pentru care unii români au facturi mai mari la energie decât alți, mai ales după ce și-au montat repartitoare, pleacă de la posibilitatea cât se poate de simplă de a-ți închide caloriferul și de a te încălzi de la vecini, prin pereți. Așa am ajuns în situația în care circa 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere, spune Radu Opaina, conform Hotnews.ro.

Pentru a-și ilustra punctul de vedere, Radu Opaina a postat online un tabel cu costurile la întreținere care au venit pe luna noiembrie 2023 într-un bloc în care unii locatari au avut montate contoare individuale, iar alții nu.

„Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat. La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin. Atașez un caz din mii de cazuri”, spune acesta.

Citește și: E obligatoriu pentru românii care stau la bloc, dar s-ar putea să fie imposibil. Ce spune legea

Problema românilor care își instalează repartitoare

Explicația pentru realitatea actuală din România este una cât se poate de simplă și pleacă de la faptul că, atâta timp cât va exista posibilitatea închiderii repartitorului a încălzirii prin alte metode, vom vedea și aceste probleme.

„Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalți vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat Opaina.

Nu ajută nici faptul că cele mai multe dintre repartitoare comercializate pe meleaguri mioritice sunt de proastă calitate, nu sunt omologate, dar le găsești foarte scump, aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu 4 camere. După cum a explicat oficialul, singurul context în care are vreo logică contorizarea individuală este dacă ar fi prevăzută o temperatură minimă pe care să o avem în casă, iar repartitoarele nu ar permite închiderea caloriferelor. „Acum abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie”, a avertizat Opaina.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele