Ce se-ntâmplă dacă mănânci pâine prăjită arsă: Pericolele pentru sănătate, conform specialiștilor
Pâinea prăjită este grozavă: o poți unge cu unt și gem sau o poți savura ca un sandviș. Pâinea prăjită arsă, pe de altă parte? Dezgustătoare. Și nu doar gustul e rău, ci și faptul că poate duce la cancer.
Pâinea prăjită arsă poate fi cancerigenă
Ca orice fel de gătire, prăjirea este un tip de reacție chimică. Una foarte specifică, de fapt: se numește reacția Maillard și are loc doar la temperaturi de aproximativ 120°C.
Este un proces destul de complex, dar esența reacției Maillard este aceasta: zaharurile – care pentru pâine sunt în principal maltoză și glucoză, dar în alte cazuri, alimentele pot include, să zicem, lactoză sau riboză – reacționează cu aminoacizii prezenți în pâine, producând atât o schimbare a culorii, cât și o mulțime de molecule interesante de aromă.
Practic, poți să mulțumești reacției Maillard pentru gustul majorității cinelor gătite.
„În acest proces, sunt creați sute de compuși de aromă diferiți”, explică Science of Cooking.
„Acești compuși, la rândul lor, se descompun pentru a forma încă mai mulți compuși de aromă noi și așa mai departe. Fiecare tip de aliment are un set foarte distinct de compuși de aromă care se formează în timpul reacției Maillard”.
Vezi și: Ce conține, de fapt, pâinea cu maia. Cercetătorii au aflat ce îi dă gustul unic
De ce trebuie s-o arunci la gunoi
Deci, care este problema? Ei bine, totul se reduce la acești aminoacizi – în special, unul numit asparagină. Este prezent într-o gamă largă de alimente preferate, inclusiv cartofi, pâine, cereale, prăjituri și cafea. În 2002, oamenii de știință din Suedia au descoperit că reacția Maillard ia asparagina și produce o mică substanță cunoscută ca acrilamidă.
Acrilamida este un compus organic care – în mod ciudat, având în vedere că se formează atunci când rumenim pâinea prăjită – este, de fapt, alb. Este listat în Biblioteca Națională de Medicină a NIH ca „cancerigen confirmat” și de către CAMEO Chemicals ca „foarte toxic”; când nu face fripturile noastre atât de gustoase, este folosit în tratarea apelor uzate și a deșeurilor, coloranți și adezivi, iar dacă asta nu a fost suficient pentru tine, poate exploda dacă este expus la prea multă căldură sau lumină naturală.
Vezi și: Nu consuma niciodată pâinea prăjită care s-a ars. Arunc-o imediat la gunoi!